Data actualizării:
Data publicării:

Ziua Regalității, 10 mai, cu triplă semnificație istorică. De ce lipsește Regele Mihai. Ce spune istoricul Neagu Djuvara

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Cultura
WhatsApp

10 mai, Ziua Națională a României înainte de venirea comuniștilor la putere, ștearsă deliberat din memoria colectivă, este astăzi Ziua Regalității și este sărbătorită de familia regală și simpatizanții săi. 

Carol de Hohenzollern a sosit în România în 8 mai 1866 și a intrat în București, două zile mai târziu, în 10 mai. Instalarea sa în București a fost urmarea unui acord între politicienii români. 10 mai a fost ziua în care a început o domnie de 48 de ani, cea mai lungă din istorie. Este prima semnificație a zilei. A doua semnificație a zilei este legată de proclamarea independenței în 1877. Regimul comunist și-a învățat elevii că independența a fost proclamată în 9 mai pentru a se dezice de Ziua Dinastiei și Ziua Națională a României. În 9 mai, ministrul de Externe, Mihai Kogălniceanu spunea în Parlament: "Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare". A fost și ziua în care Parlamentul a votat rezoluția prin care a proclamat independența țării. A doua zi, în 10 mai 1877, parlamentarii merg la Palatul Regal, iar Carol I răspunde proclamației de independență, moment descris în memoriile sale.  În 10 mai 1881, într-o Europă monarhică, România a devenit regat și iar Principele Carol a fost încoronat rege al României.

Tatiana Niculescu Bran. Ce-i înapoiază unchiul său Regelui Mihai, de Ziua Regalității

A doua semnificație a zilei de 10 mai este argumentul principal al istoricilor care susțin că această zi ar trebui să fie Ziua Națională a României. 

"Eu ştiu de ce nu s-a păstrat. Fiindcă domnii deputaţi din 1990 şi 1991 s-au temut de întoarcerea Regelui pe tron. Şi ei asociază ziua de 10 mai cu familia regală. (Nu este aşa?) Nu e adevărat. Este o coincidenţă că cu 11 ani înainte de declararea Independenţei noastre, în mai 1877, cu 11 ani înainte. Întâmplarea face că într-o zi de 10 Mai a sosit principele Carol de Hohenzollern care va deveni regele României. Dar e o coincidenţă, deci să nu confundăm lucrurile. Adevărata zi de independenţă a României este 10 mai 1877. Şi este foarte frumos ca sărbătoarea naţională a unei ţări să fie ziua când a devenit această ţară independentă, adică a început să facă parte din concertul european", spune istoricul Neagu Djuvara, potrivit Digi 24

Celebrarea Zilei de 10 Mai a fost interzisă pentru prima dată în 1917 de ocupaţia germană, iar a doua oară de regimul comunist, după abdicarea forţată a Regelui Mihai din 1947.

Regele Mihai, marea absență

Duminică, 10 mai 2015, Regele Mihai va lipsi de la evenimentele dedicate Zilei Regalității. Va sta alături de Regina Ana, a cărei sănătate este firavă. 

După un maraton regal, organizat în dimineața zilei de duminică, participanții vor fi premiați la Palatul Elisabeta, în prezenţa principesei Margareta şi a principesei Maria. De la ora 12:00, Familia Regală va depune flori la statuia Regelui Carol I, din Piaţa Palatului Regal din Bucureşti. La ceremonie vor lua parte principesa Margareta, principele Radu, principesa Maria şi principele Nicolae.

În absenţa Regelui Mihai I, evenimentele de Ziua Regalității se vor încheia printr-un Garden Party, organizat duminică, de la ora 17:00, în grădina Palatului Elisabeta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel