Ziua peştelui pane cu cartofi prăjiţi. Secretul celor mai crocanți cartofi. Așa se prăjește peștele fără să miroasă în casă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Daria Shevtsova)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Daria Shevtsova)
Un preparat tipic britanic, peştele pane cu cartofi prăjiţi, este celebrat pe 27 mai. Iată cum se prepară și de ce trucuri trebuie să ții cont.

Istoria acestui fel de mâncare este strâns legată de istoria clasei muncitoare din Marea Britanie. La sfârşitul anilor 1800, pescuitul cu traule a devenit o parte importantă a industriei economice din Marea Nordului, având drept rezultat o disponibilitatea crescută a peştelui proaspăt în regiuni din interiorul Insulelor Britanice în special în oraşe.

Drept urmare, peştele pane cu cartofi prăjiţi, un preparat ieftin, foarte săţios şi cu un aport caloric ridicat, a creat o fundaţie excelentă pentru alimentaţia clasei muncitoare, care, în secolul al XIX-lea, deţinea slujbe extrem de solicitante din punct de vedere fizic. Astfel preparatul a început să fie disponibil în aproape toate aglomerările urbane, oferit de vânzători stradali, scrie Agerpres.

Preparatul a devenit apoi popular în toată lumea, în special în Canada şi Statele Unite. Ziua peştelui pane cu cartofi prăjiţi a început să fie sărbătorită din 2015.

Vezi și: Ce trebuie să faci ca peștele să nu se fărâmițeze la prăjit. Trucul care funcționează

Pește prăjit cu cartofi prăjiți

Ingrediente

4 fileuri peşte alb, după preferinţă

4 cartofi medii

140 g făină albă

250 ml bere

ulei, pentru prăjit

1 linguriţă praf de copt

sare

piper

Cum se prepară

Speli peştele şi îl ştergi cu un şervet. Într-un bol, pui făina, adaugi praful de copt, un praf de sare şi de piper, torni berea rece şi amesteci până la omogenizare, cu un tel. Dai imediat peştele prin aluat, încingi uleiul şi îl prăjeşti pe ambele părţi, la foc potrivit, până a căpătat o crustă aurie, iar carnea s-a gătit. Îl scoţi pe şerveţele de hârtie, scrie clickpoftabuna.ro.

Cureţi cartofii, îi tai şi îi fierbi 3-4 minute, în apă clocotită, apoi îi laşi la scurs. Pui cartofii la prăjit în baie de ulei încins, până devin aurii şi crocanţi. Îi scoţi cu o spumieră şi îi asezonezi cu sare. Serveşti peştele cu cartofi, felii de lămâie şi cu sosul preferat. În mod tradiţional, în Marea Britanie, cartofii sunt stropiţi cu oţet, iar una dintre garnituri e piureul de mazăre verde.

Vezi și: Cum obții cartofi crocanți fără ulei. Truc genial, fără calorii!

TRUCURI

Ce trebuie să faci ca peștele să nu se fărâmițeze la prăjit

Pentru a afla dacă peştele este proaspăt, se pune într-un lighean cu apă. Peştele proaspăt cade la fund. Peştele proaspăt, de curând pescuit, are solzii netezi, lucioşi şi strâns lipiţi de corp, ochii bulbucaţi şi limpezi, branhiile de culoare roşie aprinsă, iar burta nu este umflată. 

Peştele prăjit este deosebit de gustos dacă se ţine 5-10 minute în lapte, apoi se dă prin făină şi se prăjeşte în ulei foarte încins. Pentru ca peştele să nu se fărâmiţeze la prăjit, se recomandă să se săreze cu 10-15 minute înainte de a-l prăji.

Pentru ca peştele sau carnea să se rumenească bine, înainte de a se pune la prăjit, trebuie zvântate cu un şervet. 

Cum să faci cartofi prăjiți crocanți

decojește cartofii și taie-i pe lungime în fâșii înguste. Toarnă ulei în abundență (circa 1 l la fiecare 3 porții) într-o tigaie și așteaptă să se încingă la temperatură foarte înaltă, scrie retetedecasa.com. Când uleiul este fierbinte, pune cartofii în tigaie. Amestecă-i ușor să fie acoperiți uniform cu ulei, apoi nu-i mai atinge până când nu sunt prăjiți în partea inferioară.

Întoarce cu atenție cartofii încă o dată sau de două ori să fie prăjiți uniform. Scoate-i din tigaie, scurge-i bine de ulei și pune-i pe un platou termorezistent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel