Data publicării:

Ziua persoanelor cu dizabilități, 3 decembrie. Sorin Ionescu, omul care a transformat handicapul în succes

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități este marcată în fiecare an, în data de 3 decembrie. 

Scopul zilei internaționale este de a promova și implementa programele destinate îmbunătățirii condițiilor de viață pentru aceste categorii sociale defavorizate. Pentru a vedea problemele cu care se confruntă acești oameni speciali, am vorbit cu Sorin Ionescu.

Sorin Ionescu e un tânăr fabulos care își dedică viața persoanelor cu boli rare. Deoarece bolile rare neurologice sunt greu de diagnosticat în România, a primit un diagnostic adecvat doar la 25 de ani - distonie, ”o afecţiune neurologică foarte gravă, caracterizată de mişcări şi spasme involuntare ale muşchilor şi de scăparea de sub control a organismului, pe baza transmiterii defectuoase a impulsurilor nervoase".

”3 Decembrie a fiecărui an marchează o zi care ar trebui să readucă atenția, abordată printr-o serie de măsuri adoptate de diferite instituții cu aplecare în promovarea și adoptarea drepturilor unei categorii de populație vulnerabilă independent, de cele mai multe ori de propria voință, în prim planul societății”, declară Sorin Ionescu, ”omul care a transformat handicapul în succes”, pentru DC News.

”Romania, prin numeroasele acte normative care ratifică aceste tratate și convenții internaționale, din punct de vedere pur teoretic, alături unor acte legislative proprii, se află în eșalonul țărilor fruntașe. Din punctul meu de vedere, transpunerea si aplicarea măsurilor adoptate în plan practic și concret are însă multe lacune. Și aș putea să ofer ca exemplu doar aspectele care țin de accesibilizarea serviciilor publice sau private, a mediului fizic, accesul la educație, piața muncii sau implicarea socio-comunitară, doar ca niște punctări aleatorii”, amintește Sorin Ionescu.

Integrarea persoanelor cu dizabilități în societate

În țara noastră, o persoană care suferă de o dizibilitate, nu este ajutată pentru a se integra în societate fără probleme, poate chiar din contra.

Sorin Ionescu este de părere că o persoană care se încadrează în această categorie se integrează „foarte scurt, greu, extraordinar de greu și cu multă încăpățânare, un efort prea mic din partea celui care dorește a se considera parte a societății din care face parte, în raport cu potențialul de care dispune”.

”Mă refer la resursele așezate dintr-un cumul de factori, undeva la marginea unor șanse de dezvoltare, reciproc valabile, în contextul unei acceptanțe rezonabil reciproce. Fac referire atât la mentalitatea societății constituite în majoritar de oameni (auto)considerați ca fiind tipici, cât și la cea de automulțumire a celeilalte părți a baricadei, persoana cu dizabilitate”, a mai adăugat Sorin Ionescu, care spune că îi vin în minte numeroase exemple, dar este prea puțin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel