Ziua națională a lecturii. Romanul românesc potrivit pentru fiecare zodie
Ziua naţională a lecturii este marcată, începând din anul 2022, la data de 15 februarie. În expunerea de motive, iniţiatorul legii a subliniat situaţia din România şi motivele pentru care era necesară o propunere de încurajare a cititului.
“A fost aleasă data de 15 februarie pentru Ziua naţională a lecturii deoarece reprezintă ziua de naştere a două mari personalităţi ale României: Titu Maiorescu şi Spiru Haret. 'Cu prilejul Zilei naţionale a lecturii se pot organiza activităţi culturale, sociale şi educaţionale prin care se evidenţiază importanţa lecturii, în special în formarea copiilor şi tinerilor. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, serviciile publice deconcentrate (...) cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii, precum şi instituţiile de învăţământ superior pot acorda sprijin material, financiar şi logistic bibliotecilor, muzeelor, instituţiilor de învăţământ, organizaţiilor neguvernamentale, editurilor, precum şi altor instituţii cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii pentru organizarea de evenimente de încurajare a lecturii, în limita resurselor bugetare şi logistice disponibile', se arată în actul normativ.”, după cum precizează cei de la Agerpres.
Disclaimer: Acesta este un articol scris cu drag pentru relaxare, pentru a ne aminti de romanele românești pe care le-am citit, de personajele pe care le-am iubit, sau din contră le-am detestat. De ce am putea face analogii între zodii și romane? Pentru a ne putea bucura de anumite trăsături ale zodiilor. Desigur că acestea nu se potrivesc tuturor, iar asta pentru că nu suntem doar zodia, ci suntem o sumă de aspecte pe care le-am descoperi cu ajutorul unei astrograme. Cele mai importante vor fi, desigur, Soarele, Luna și Ascendentul.
Echipa Astrosens a făcut o selecție a unor opere literare românești și acum să vedem care este cel potrivit fiecărei zodii:
Berbec/ Ascendent în Berbec: „Moromeții” de Marin Preda
Berbecii sunt impulsivi, căpoși, vor să facă lucrurile cum doresc. De multe ori, trebuie să se rupă de ceea ce vrea familia lor și să facă lucrurile așa cum ar avea ei nevoie. Când ne gândim la „Moromeții” vedem ceea ce criticii numeau ultima apariție a satului tradițional românesc, dar vedem și cât de hotărât este Niculae Moromete să facă școală și rămânem și cu imaginea „ultimului țăran”, Ilie Moromete, la fel de îndreptat către a fi capul familiei, a-și impune părerea și a răzbi dincolo de orice greutăți, până la urmă.
Taur/ Ascendent în Taur: „Mara” de Ioan Slavici
Taurilor nu le place schimbarea și sunt recunoscuți pentru faptul că vor să strângă cât mai mult. Deși supusă greutăților financiare, personajul feminin al romanului cu același nume, Mara, este cea care reușește să strângă bani pentru copiii ei. Are o mică „afacere” și își dorește un viitor strălucit pentru familia sa. Îi e greu să accepte schimbările din societate, dar este pusă față în față cu acestea când fiica ei, Persida, alege să îi încalce voința și să se căsătorească cu un tânăr de altă condiție și religie.
Gemeni/ Ascendent în Gemeni: „Cel mai iubit dintre pământeni” de Marin Preda
Un roman în trei volume ale cărui teme sunt greu de epuizat și au o multitudine de posibilități de abordare. La fel ca Gemenii, imprevizibil și într-o continuă schimbare, eroul romanului „Cel mai iubit dintre pământeni”, Victor Petrini, își caută mereu fericirea, construind și reconstruind. Romanul merită citit, este un amestec inconfundabil de stări și de interese, precum Gemenii. Se încheie cu celebrul rând „dacă dragoste nu e, nimic nu e”.
Rac/ Ascendent în Rac: „Enigma Otiliei” de George Călinescu
Racii sunt adepții căutării confortului în cadrul familiei, fiind mereu legați de aceasta. Un roman despre familie și despre paternitate, care inițial fusese numit „Părinții Otiliei”, ne leagă gândurile de Raci. Căutarea confortului, uneori victimizarea, nevoia de atașament a lui Felix Sima, hățișurile unei moșteniri și alte detalii interesante ale Bucureștiului privit din strada Antim, dar și ale unei tinere pe nume Otilia, al cărei mister se va pierde în trecerea timpului ne așteaptă să le (re)descoperim.
Citește continuarea pe Astrosens.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News