Ziua Mondială a Libertății Presei. Felix Rache anunță instituirea „Premiului Simona Catrina” pentru reportaj
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Felix Rache, vicepreședinte al Consiliului Județean Buzău, a anunțat lansarea premiului „Premiului Simona Catrina“.

Cu Ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, Felix Rache, jurnalist și actual vicepreședinte al Consiliului Județean Buzău, a anunțat lansarea și susținerea „Premiului Simona Catrina”.

„Dragi ziariști și foști colegi,

Ziua Internațională a Libertății Presei îmi dă din nou ocazia să vă mulțumesc pentru contribuția constantă pe care o aveți la bunul mers al societății și să vă transmit cele mai bune gânduri.

Deși uneori politicienii par să uite importanța muncii voastre, evenimente tragice precum războiul de astăzi din Ucraina ne reamintesc tuturor unde pot duce suprimarea libertății de expresie și transformarea presei într-un simplu instrument de propagandă al puterii.  

Pentru că județul Buzău a avut mereu jurnaliști talentați și îmi doresc ca această tradiție să continue mult timp de-acum încolo, aș vrea să vă anunț astăzi instituirea „Premiului Simona Catrina” pentru reportaj.

Premiul este un omagiu adus talentatei jurnaliste buzoiene Simona Catrina, fosta noastră colegă plecată mult prea devreme dintre noi, și va recompensa anual cel mai bun reportaj apărut în presa buzoiană.

Jurizarea va fi făcută de ziariști de la toate instituțiile media din județul Buzău, valoarea premiului, acoperită integral de mine, fiind de 1000 de euro.   

Simona Catrina a fost un condei aparte în presa românească. Născută la Buzău, a terminat liceul „Mihai Eminescu” din orașul nostru și apoi Facultatea de Litere la București. Jurnalistă și scriitoare cu mult umor și ironie fină, Simona a scris pentru „Național”, „Libertatea”, revista „Tango” și multe alte publicații.

Instituirea unui premiu pentru jurnalism în amintirea sa sper să îi inspire pe tinerii jurnaliști din Buzău să fie mai buni, profesioniști și dedicați acestei frumoase meserii.

Felix Rache, vicepreședinte Consiliul Județean Buzău”, a precizat Felix Rache.

CITEȘTE ȘI    -    Ziua Mondială a Libertății Presei. Ioana Constantin: În Rusia, presa e doar un instrument de propagandă criminală, fără nicio legătură cu libertatea

Războiul lui Putin. Laura Chiriac: Să ne întoarcem către istorie ca să înțelegem mai bine

Prezentă la interviurile DC News, Laura Chiriac a vorbit despre jurnaliștii de război care și-au asumat în această perioadă să meargă în Ucraina pentru a simți fizic ceea ce se întâmplă acolo și a putea relata informațiile într-o manieră realistă, direct de la fața locului.

„Eu cred că, în toată perioada asta, nu ar fi fost rău să ne retragem puțin în bibliotecă. Războiul acesta ar fi trebuit să ne întoarcă puțin către istorie ca să înțelegem mai bine. Jurnaliștii de front sunt importanți, iar viața lor este în pericol. Au fost confrați de-ai noștri care și-au pierdut viața în Ucraina în condiții absurde. Nu doar în Ucraina, toate teatrele de luptă sunt pline de jurnaliști care ar fi meritat să trăiască. Sunt jurnaliști care au murit în condiții misterioase, Anna Politkovskaia (n.r. jurnalistă din Rusia asasinată în fața locuinței sale în anul 2006)...“, a spus Laura Chiriac.

„Vorbim de jurnaliștii de investigații sau, mă rog, protestatarii, că și opinia e la fel de 'periculoasă'“, a completat Val Vâlcu.

„Sigur că da! E vorba și de noi, cei care nu am avut șansa să relatăm de la fața locului, iar aici e o mică paranteză: E un filosof francez, Bernard-Henri Lévy, a cărui analiză domină actualitatea franceză de foarte mulți ani. L-am văzut într-un tren din Ucraina, acum câteva săptămâni, deci nu în această perioadă, ci atunci când bombardamentele erau în floare (...)“, a spus, la DC News, Laura Chiriac (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel