Ziua Marinei 2021, la Constanţa. La ce oră începe defilarea navelor - program
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES
Ziua Marinei Române este aniversată la Constanţa.

Sărbătorită din anul 1902, Ziua Marinei Române a ajuns la cea de-a 119-a ediţie şi, pentru al doilea an consecutiv, cel mai mare eveniment al marinarilor va fi marcat de contextul pandemiei COVID-19.

Forţele Navale Române organizează duminică, 15 august, în portul militar Constanţa, o ceremonie aniversară, la care publicul nu va avea acces. Cu toate acestea, evenimentul va putea fi urmărit, în direct, începând cu ora 09.50, pe numeroase canale mass-media şi pe pagina de Facebook - https://www.facebook.com/ForteleNavaleRomane, cu sprijinul Societăţii Române de Televiziune, official broadcaster al evenimentului.

Ceremonia va începe cu întâmpinarea persoanei oficiale (ora 09.55) şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, din care fac parte militari din Forţele Navale Române, militari din Marea Britanie şi din Statele Unite ale Americii. La ora 10.00, vor fi ridicate pavilionul, geacul şi marele pavoaz, la bordul navelor militare, în acordurile Imnului de Stat al României, concomitent cu 21 de salve de tun, care vor fi trase de către militarii Batalionului 345 Artilerie "Tomis", Brigada 9 Mecanizată "Mărăşeşti". Evenimentul va continua cu acordarea drapelelor de luptă Flotilei 56 Fregate "Contraamiral Horia Macellariu" şi Direcţiei Hidrografice "Comandor Alexandru Cătuneanu", urmată de alocuţiunea persoanei oficiale.

La finalul ceremoniei, în jurul orei 11.00, portul militar va fi survolat de o formaţie de aeronave de luptă, alcătuită din elicoptere Puma Naval ale Forţelor Navale Române, un elicopter IAR Puma, aeronave MIG-21 şi F-16 ale Forţelor Aeriene Române, aeronave "Typhoon" britanice şi un avion de cercetare P-8 american.

Publicul, aflat pe faleza Cazinoului constănţean şi pe plajele din nordul litoralului, va putea urmări, duminică, 15 august, în intervalul orar 11.00-13.00, defilarea navelor de la Constanţa la Midia. Formaţia navală va fi condusă de fregata "Mărăşeşti" (F-111) şi va fi alcătuită din puitorul de mine şi plase "Viceamiral Constantin Bălescu" (PM-274), corveta "Contraamiral Horia Macellariu" (Cvt-265), dragorul maritim "Locotenent Lupu Dinescu" (DM-25), fregata turcească "Yavuz" (F-240), o navă maritimă de patrulare a Ministerului Afacerilor Interne, o navă de intervenţie a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, iar parada navală va fi încheiată de veliere ale pasionaţilor de navigaţie tradiţională cu vele.

Ziua Marinei Române se încheie cu retragerea cu torţe a marinarilor, la ora 20.30, pe traseul Cazino - Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu, precum şi cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Municipiului Constanţa, transmit Forţele Navale Române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel