Ziua Internațională a Victimelor Holocaustului. Aurescu, intervenție la ceremonia solemnă de la Palatul ONU din Geneva
Pe 27 ianuarie este comemorată Ziua Internațională a Victimelor Holocaustului. Ministrul Afacerilor Externe va participa, prin videoconferință, la ceremonia solemnă de la Palatul ONU din Geneva.
Potrivit paginii de Instagram Istoria Zilei, astăzi este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. De asemenea, Bogdan Aurescu, șeful diplomației române, va participa, prin videoconferință, la ceremonia solemnă de la Palatul ONU din Geneva.
„#Astazi #27ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică. Se estimează că cel puțin 1,1 milioane de persoane au fost omorâte acolo, din care peste 90% au fost evrei.
Auschwitz a fost lagărul de concentrare în care sistemul nazist şi-a perfecţionat tehnicile de ucidere în masă. Organizator al genocidului a fost locotenent-colonelul Adolf Eichmann, cel care a condus "soluţia finală", adică acţiunea de exterminare a mai multor milioane de evrei. După încheierea războiului, Eichmann s-a ascuns în Argentina. Capturat în cele din urmă de către agenţii serviciului secret israelian Mosad, care i-au dat de urmă în 1960 la Buenos Aires, fostul militar a fost judecat pentru crime de război în cadrul unui proces organizat în Israel, în1961“.
Eichmann a fost executat în 1962
„Desigur, Eichmann a încercat să reducă importanţa rolului său în săvârșirea Holocaustului. Mai mult, el însuşi s-a considerat o victimă: "În fond, am fost o unealtă la îndemâna puterii şi a unui destin de neînţeles", a încercat Eichmann să se disculpe în faţa completului de judecată. Găsit vinovat şi condamnat la moarte, Eichmann a fost executat în 1962.
Lagărul de concentrare Auschwitz, la aproximativ 60 de kilometri sud-vest de Cracovia, a fost înfiinţat în 1940. În septembrie 1941, comandantul taberei, Rudolf Höß, a dat ordin de folosire a gazului toxic Zyklon B pentru a-i ucide pe deţinuţi. Utilizat iniţial la dezinfectare, Zyklon B avea capacitatea de a ucide în câteva minute. Începând din 1942, naziştii au început să deporteze la Auschwitz evrei din toată Europa.
Anul următor a fost şi mai crunt: în 1943 a început exterminarea în masă a evreilor, a membrilor grupurilor etnice de romi și sinti sau a deţinuţilor din alte grupuri vânate de nazişti. Aceştia erau ucişi în camere de gazare. Urma li se pierdea definitiv în crematorii uriaşe“, se arată în postarea de pe Instagram.
Vezi această postare pe Instagram
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News