Ziua internaţională a libertăţii presei. Manifestații de solidaritate pe mapamond
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Dumitru
WhatsApp
Ziua internaţională a libertăţii presei a fost marcată joi în numeroase ţări ale lumii cu reuniuni în memoria ziariştilor ucişi sau manifestaţii împotriva încălcării libertăţii media.

În Pakistan, considerat unul din cele mai periculoase locuri pentru presă, un grup de jurnalişti au mărşăluit în capitala Islamabad cu fotografii ale unor colegi decedaţi, alături de sloganul: „Ucis, dar nu redus la tăcere", transmite Agerpres, citând AFP.

La Londra, circa 100 de ziarişti s-au adunat în faţa sediului BBC şi au păstrat un moment de reculegere, arborând fotografii ale reporterului BBC Ahmad Shah, în vârstă de 29 de ani, ucis luni în Afganistan.

Presiune guvernamentală pe presă

Şi la Budapesta, mai mulţi ziarişti s-au reunit în faţa sediului instituţiilor publice de media, cerând ca acestea să furnizeze informaţii obiective şi să acorde timp de antenă şi opoziţiei, în loc să se mulţumească să urmeze linia guvernamentală. Un raport al observatorilor OSCE a arătat că media publice au "favorizat" clar partidul Fidesz al premierului Viktor Orban în timpul campaniei în vederea alegerilor legislative care au avut loc luna trecut în Ungaria. Atingerile aduse libertăţii presei în Ungaria au ajuns pe prima pagină a celui mai mare cotidian din Finlanda, notează France Presse.

Coloana vertebrală a democrației

„Libertatea presei este elementul de bază al oricărei democraţii", a declarat ministrul norvegian al afacerilor externe, Ine Eriksen Soreide, a cărei ţară se află în fruntea clasamentului pe 2018 al organizaţiei Reporteri fără frontiere (RSF) privind libertatea presei.

Potrivit RSF, în 2017 în lume au fost ucişi 50 de ziarişti profesionişti, cei mai mulţi în Siria - 12 - şi în Mexic - 11. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel