Data actualizării:
Data publicării:

Ziua Independenței și Ziua UE, sărbătorite la Cluj. Aparițiile zilei vin din Africa / Galerie Foto

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene au fost sărbătorite duminică, în Piața Unirii, din Cluj-Napoca, în cadrul unei ceremonii publice organizată de Prefectura în cooperare cu Primăria Cluj-Napoca și Divizia 4 Infanterie „Gemina”.

Evenimentul a cuprins următoarele momente: intonarea de către Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” a Imnului Uniunii Europene și a Imnului Național al României; oficierea serviciului religios; alocuțiuni privind sărbătorirea Zilei de 9 mai; scurt moment artistic în interpretatea Muzicii Militare a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Ceremonia publică s-a desfășurat cu respectarea regulilor de distanțare fizică prevăzute în contextul Covid-19.

9 mai 1877 - Ziua Independenței 

Pe 9 mai 1877, Parlamentul României, întrunit în reuniune extraordinară, a adoptat Declarația de Independență față de Imperiul Otoman, care a fost ratificată la data de 10 Mai de catre conducătorul țării - Principele Carol I. Proclamarea Independenței a fost primită cu entuziasm de popor. În după-amiaza zilei de 9 mai a avut loc în București o manifestație spontană la care au participat 1000 de studenți care au venit cu drapele și cu torțe, cântând ”Deșteaptă-te române”.

Pe măsură ce s-a răspândit vestea, seara au avut loc manifestații în mai multe orașe, printre care Iași, Craiova, Buzău. Mai mult, în ziua de 9 mai 1877, ca o expresie a suveranității și independenței statului Român format la acea vreme din Țara Românească și Moldova, Parlamentul a votat înființarea ordinului ”Steaua României” cu care urmau să fie decorați militarii și civilii ce se distingeau în serviciul adus țării. În Războiul de Independență care a durat până în luna martie 1878, aprroximativ 10.000 de ostași români și-au pierdut viața sau au fost raniți.

9 mai - Ziua înfrângerii Germaniei naziste

La 9 mai este marcată Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, fapt care a dus la încheierea în Europa a celui de-al Doilea Război Mondial. În 2020, se împlinesc 75 de ani de la încheierea în Europa a celui mai mare conflict militar din istoria lumii.

9 mai - Ziua Uniunii Europene. Data de 9 mai marchează ziua în care a fost pronunţată declaraţia Schuman. În cadrul unui discurs ţinut la Paris, în 1950, ministrul de atunci al Afacerilor Externe, Robert Schuman (1948-1952), propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, evitând astfel izbucnirea unui nou conflict militar între naţiunile Europei, potrivit europa.eu. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

În acest context, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Ţările de Jos. La 25 martie 1957, aceste state au semnat Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE) şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM). Atât Tratatul de la Roma, cât şi Tratatul CEEA au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958.

De-a lungul timpului, acestui amplu proiect i s-au alăturat încă 22 de state europene. La 31 ianuarie 2020, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a părăsit Uniunea Europeană. Astfel, ceea ce a început ca o uniune pur economică a evoluat treptat, devenind o organizaţie care acţionează în numeroase domenii de politică, de la schimbări climatice, protecţia mediului şi sănătate, la relaţii externe, securitate, justiţie şi migraţie.

Această schimbare s-a reflectat în modificarea numelui Comunităţii Economice Europene (CEE), care a devenit Uniunea Europeană (UE), prin intrarea în vigoare, la 1 noiembrie 1993, a Tratatului privind Uniunea Europeană (Tratatul de la Maastricht). Documentul reprezintă actul constitutiv al Uniunii Europene. 

La manifestația din Piața Unirii din Cluj-Napoca au participat zeci de clujeni de diferite vârste, care au admirat baloanele tricolore și cele albastre cu stema UE care au fost eliberate în văzduh. Între timp, alți clujeni s-au relaxat la terasele din apropiere. De asemenea, doi tineri originari din Africa, Amanwie și Suh, studenți la Cluj, au trecut prin piață, fiind îmbrăcați în haine cu însemne tradiționale africane.

3. -imagine fara descriere- (ziua-europei-cluj-4_82857500.jpg)

5. -imagine fara descriere- (ziua-europei-cluj-5_24021900.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel