Data publicării:
Ziua în care Ceaușescu a fost erou. În presa comunistă a apărut cuvântul ”Dumnezeu”
În noaptea de 20 spre 21 august 1968, trupele Tratatului de la Varșovia au invadat Cehoslovacia, punând capăt perioadei de liberalizare cunoscută ca Primăvara de la Praga. România nu a participat la invazie, iar Ceaușescu a denunțat ocuparea Cehoslovaciei. Ceea ce a urmat în următoarele zile în țara noastră a fost fără egal în întreaga perioadă comunistă, a relatat pentru DC News publicistul Dan Ciachir, martor al evenimentelor.
"Invazia trupelor sovietice în Cehoslovacia a avut loc în noaptea de marți spre miercuri, 20 spre 21 august. Joi, 22 august, a avut loc o sedință plenară a Marii Adunări Naționale, unde mitropolitul Moldovei, Iustin Moisescu, care avea să devină patriarh, a vorbit din partea Bisericii Ortodoxe Române și l-a pomenit pe Dumnezeu. De asemenea, în apelul cultelor religioase către slujitori și credincioși e pomenit numele Dumnezeu de cinci ori. Eu nu cred ca din '48 să mai fi apărut în Scânteia sau România Liberă cuvântul Dumnezeu. Și încă de atâtea ori.
În schimb, Ceaușescu apare tot timpul ăsta în toate ziarele ca președintele Consiliului de Stat, fără cuvântul "tovarășul"", a relatat Dan Ciachir.
Demonstrație de protest, în fața Ambasadei URSS
Scriitorul a povestit și că în acel an defilarea de 23 August nu a mai fost organizată. "În data de 23 august din acel an nu s-a mai făcut defilare. Am fost martorul, la 17 ani, a unei demonstrații de protest a tinerilor, majoritatea studenți la Arhitectură, în fața Ambasadei Uniunii Sovietice. 40-50-60 de tineri, cu pancarte în maini, fără să intervină miliția, Securitatea.
Ziarele de miercuri 21 august, joi - 22, vineri 23 august arătau ca și cum, sub raportul informațiilor internaționale, presa ar fi fost liberă. Se relata despre tancuri rusești aruncate în aer, lumea asculta Europa Liberă cu ferestrele deschise, nu se mai temea nimeni. Au fost câteva zile, după părerea mea, unice în cei 41 de ani de comunism. Nu am mai trăit așa ceva până în 22 decembrie 1989.
Era o atmosferă de entuziasm amestecat și cu temerea că România putea fi invadată atunci în august. Atunci s-au înscris în partid mulți intelectuali. A fost un sentiment de înălțare sufletească, pentru că, totuși, URSS avusese trupe de ocupație pânâ în 1958, iar poporul fusese umilit de militarii ruși. Atunci, atitudinea asta de frondă a lui Ceaușescu a prilejuit o perioadă de mare entuziasm, de răscumpărare, de revanșă pentru umilințe pe care poprul le trăise în 20 de ani de comunism, mai ales raportat la ocupantul sovietic. Câteva zile fără egal, inclusiv sub raportul celor relatate la radio, în ziare, la televiziuni. A fost cel mai liberalizant an în întreaga perioada comunistă", a mai spus Dan Ciachir.
Cunoscutul scriitor și-a amintit și faptul că în luna octombrie a acelui an, 1968, a cumpărat Biblia de la librăria de stat aflată la parterul blocului în care locuia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News