Ziua Franței. Iohannis și Kovesi, întâlnire de gradul zero. Tăriceanu și Dragnea, absenți
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Klaus Iohannis și Laura Codruța Kovesi vor participa la recepția oferită cu prilejul zilei naționale a Republicii Franceze   Ambasada Republicii Franceze în România.

Se pare că marii absenți vor fi Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea.

Evenimentul are loc sâmbătă, începând cu ora 13:00.

Franţa sărbătoreşte ziua naţională la 14 iulie. Aceasta marchează aniversarea căderii Bastiliei (1789).

Ziua Franței

De la franci, populaţia care a cucerit în secolul al V-lea teritoriile pe care se află Franţa în prezent, provine şi numele acestui stat, potrivit www.mae.ro. Franţa a fost fondată, propriu-zis, în secolul al IX-lea, odată cu Tratatul de împărţire a imperiului lui Carol cel Mare, însă cel care a reuşit să impună un model de putere regală a fost regele Hugo Capet, începând cu secolul al X-lea. Printre reprezentanţii de seamă ai dinastiei Capet s-au numărat Ludovic al IX-lea, zis Ludovic cel Sfânt. Secolul al XIV-lea şi o mare parte din secolul al XV-lea au fost marcate de războaie şi conflicte, precum Războiul de o sută de ani, dar şi de epidemii şi frământări sociale, menţionează acelaşi site.

Această perioadă tulbure a fost încheiată odată cu înscăunarea lui Francisc I, în 1515 şi a emergenţei Renaşterii în Franţa. Autoritatea regală, pusă în discuţie pe durata războaielor religioase (1562-1598), a fost restaurată de Ludovic al XIII-lea, dar mai ales de Ludovic al XIV-lea, care a instaurat puterea absolută a regelui. Dinastia regală a fost înlăturată de revoluţia din 1789, odată cu răsturnarea regelui Ludovic al XVI-lea şi proclamarea Primei Republici, în 1792. În 1804, Napoleon a instaurat puterea imperială al cărei sfârşit, în 1815, a declanşat o perioadă dominată atât de încercările de restaurare a regalităţii, cât şi de revoluţii. Sfârşitul celui de-al Doilea Imperiu, în 1870, a marcat revenirea definitivă a regimului republican.

Franța, victorioasă după participarea la Primul Război Mondial

Participantă la Primul Război Mondial, Franţa, deşi în ruine, a ieşit victorioasă. Cel de-al Doilea Război Mondial a adus ţării, însă, o perioadă întunecată, marcată de colaborarea dintre autorităţile franceze şi Germania nazistă. Mişcarea de Rezistenţă a contribuit la crearea unei noi clase politice, fiind cea care a organizat reconstrucţia ţării, pe durata celei de-a IV-a Republici. Totodată, a jucat un rol determinant şi sub cea de-a V-a Republică, marcată de revenirea pe scena publică şi la putere a generalului Charles de Gaulle. Franţa s-a confruntat până în anii '60, cu războaie de independenţă ale fostelor colonii şi cu decolonizarea. Războiul din Algeria a marcat sfârşitul celei de-a IV-a Republici, iar în 1958 o nouă Constituţie a proclamat cea de-a V-a Republică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel