Ziua Franței, 14 iulie. TVR 2, program: piesa „Marat-Sade” de Peter Weiss
Autor: Anca Murgoci | Publicat pe: 11 iul 2014, 16:03
WhatsApp
Ziua Franței, 14 iulie. Ziua națională a Franței este sărbătorită în fiecare an pe 14 iulie. De Ziua Franței,  Casa de Producţie TVR a programat luni, 14 iulie, de la ora 19.10, la TVR 2, spectacolul cu piesa „Marat-Sade” de Peter Weiss, un spectacol sub direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză. Spectacolul este realizat în colaborare cu Teatrul Naţional din Cluj Napoca.

VEZI ȘI: Sorin Șaguna, omagiu. TVR 2 difuzează "O noapte furtunoasă"


Ziua Franței, 14 iulie. Din distribuţie fac parte Marius Bodochi (Marat), Gheorghe Nuţescu (Sade), Dorin Andone, Ligia Moga, Vasilica Stamatin, Ion Marian, Bíró Eszter, Miriam Cuibus, Viorica Mischilea, Mariana Cocora, Anda Chirpelean, Petre Băcioiu, Dan Leonard ş.a. Muzica originală îi aparţine lui Marius Marchiş, iar decorul şi costumele sunt realizate de Adriana Grand.

Ziua Franței, 14 iulie. „Marat-Sade" este un spectacol despre nemaipomenita Revoluţie Franceză, privită prin ochii unor „nebuni". Însă Frunză adaugă şi tema Manipulării şi a teatralităţii unei lumi în schimbare: spectacolul Revoluţiei şi al cetăţenilor ei. Un teatru nou despre o lume veche. Un spectacol despre Revoluţie şi despre oameni „nebuni" care scriu Istoria.

Ziua Franței, 14 iulie. Atras – încă de la debut (Dragonul de Evgheni Şvarţ) – de tema injustiţiei sociale şi a puterii duse până la paranoia, Victor Ioan Frunză a imaginat un program teatral intitulat TEATRUL REVOLUŢIILOR, pe care l-a inaugurat la Teatrul Naţional din Cluj cu Marat Sade şi l-a continuat apoi la Teatrul Naţional din Târgu-Mureş (trupa maghiară) cu Tom Paine de Paul Foster şi apoi, din nou la Cluj cu Beckett de Jean Anouilh.

Ziua Franței, 14 iulie. Marat-Sade face parte din Arhiva de Aur a Televiziunii Române (premiera tv: 1993), a fost realizată în colaborare cu Teatrul Naţional Cluj-Napoca şi a fost transpusă pentru televiziune de regizoarea Olimpia Arghir.

Ziua Franței, 14 iulie.  Victor Ioan Frunză este autorul a peste 200 de spectacole pe scenele teatrelor din România, Ungaria, Franţa, Germania, Slovenia şi Cehia. Creaţiile sale au primit 58 de premii naţionale şi internaţionale, inclusiv premiul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. A fost distins cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler şi cu Ordinul Maltez în Grad de Cavaler.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?