Ziua Franței, 14 iulie. Istoria zilei naționale a Franței LIVE VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Diana Popescu
WhatsApp
Instaurată în anul 1880, Ziua naţională a Franţei celebrează cele două evenimente care au marcat istoria sa modernă, începutul Revoluţiei Franceze prin căderea Bastiliei şi Sărbătoarea Federaţiei.

ZIUA FRANȚEI. În 1789, la această dată, revoluţionarii ocupau fortăreaţa Bastilia, cel mai detestat simbol al absolutismului monarhic.

ZIUA FRANȚEI. Deviza manifestanţilor a fost ‘Libertate, egalitate, fraternitate!’. Visul acestora avea să se împlinească în 1792, când a fost proclamată Prima Republică.

14 Iulie, ZIUA FRANȚEI. Din 1880, la propunerea deputatului Benjamin Raspail, ziua de 14 iulie avea să devină Ziua Naţională a Franţei.

ZIUA FRANȚEI. În acel an, Republica a sărbătorit grandios. Ministrul de interne a cerut prefecţilor să organizeze festivităţi atât de strălucite, pe cât permit resursele locale, iar la Paris, pe hipodromul din Longchamp a avut loc o mare defilare militară, în faţa a 300 000 de spectatori şi în prezenţa preşedintelui Jules Grévy.

14 Iulie, ZIUA FRANȚEI. Tot atunci, s-a inaugurat şi monumentul din Place de la République şi au fost peste tot concerte şi focuri de artificii.

ZIUA FRANȚEI. Ziua Franței este marcată pe celebrul bulevard Champs-Elysées, unde se organizează parade militare fastuoase pe sub Arcul de Triumf. 

ZIUA FRANȚEI. Din păcate, Ziua Franţei se sărbătoreşte sub stare de urgenţă, ca urmare a atentatului din noaptea de 14 spre 15 iulie 2016, de la Nisa, precum și a altor tentative de atac.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel