Data publicării:

Ziua de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare, marcată în Republica Moldova

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp
În contextul Zilei de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare, la 23 august, drapelul de stat al Republicii Moldova a fost coborât în bernă la ora 09:55, iar la ora 10:00 a fost ţinut un moment de reculegere, informează vineri Radio Chişinău.

Guvernul Republicii Moldova a declarat data de 23 august drept Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare, precum nazismul, stalinismul, regimurile fasciste şi comuniste.

Vineri se împlinesc 80 de ani de la semnarea acordului între Germania nazistă şi Uniunea Sovietică prin care cele două puteri şi-au împărţit sferele de influenţă în Europa, acord cunoscut şi ca Pactul Ribbentrop-Molotov.

Pactul încheiat la 23 august 1939, printr-un protocol secret, a stabilit un cadru de coexistenţă a doua regimuri totalitare: nazist şi comunist. În urma acestei înţelegeri, în vara anului 1940, Uniunea Sovietică a ocupat Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, teritorii ale României.

Pe de altă parte, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va sărbători pe 24 august '75 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă', organizând un concert în Piaţa Marii Adunări Naţionale. La eveniment va participa şi ministru rus al Apărării, dar premierul Maia Sandu a spus că vizita lui nu a fost coordonată cu guvernul de la Chişinău şi nu este una oficială. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel