Ziua Cucilor, un festival tot mai deschis, la Brănești-Ilfov
Localitatea Brănești a devenit în ultimii ani gazda unui spectaculos carnaval popular de primăvară care se desfășoară în fiecare an, în prima zi din Postul Paștelui.
Dacă la început această tradiție numită „Ziua Cucilor", avea un „circuit închis" și se adresa doar membrilor comunității, în ultimii ani, ca urmare a inițiativelor Asociației Culturale Brănești, a sprijinului Primăriei și Consiliului Local Brănești și mai ales prin implicarea unităților de învățământ, manifestarea tradițională s-a revigorat și s-a transformat într-un adevărat festival popular la care participă sute de tineri mascați în „cuci" .
”Chiar dacă astăzi multe din aspectele de altădată ale obiceiului s-au pierdut, prin eforturile de revigorare a tradiției s-a reușit, ca modalitate de conservare și de transmitere mai departe a tradiției, o formă organizată de festival popular, care strânge din nou membrii comunității locale și atrage tot mai mulți iubitori de folclor spre a admira sutele de tineri costumați în cuci .
La ediția din 02 martie 2020, alături de sutele de „cuci" care vor manifesta în centrul satului conform tradiției, într-un alai plin de viață și culoare menit să asigure „primenirea de primăvară a spațiului comunitar", și-au anunțat participarea și numeroase „rude", atât din țară, cum ar fi Brondoșii din Cavnic, Maramureș, Uncheșii din Păunești, Vrancea, cât și din străinătate, Arapides din Monastiraki, Grecia, Kukerii din Kliment, Kalipetrovo și Alfatar,Bulgaria sau Su Bundhu din Orani, regiunea Sardinia,Italia. Tot cu această ocazie, în centrul satului se va organiza și un târg al micilor meșteri populari, unde elevii unităților de învățământ vor expune obiecte confecționate personal având ca temă obiceiul cucilor.
Ziua se va încheia cu un spectacol popular prezentat de Liviu Vârciu și susținut de renumiți artiști: Ilie Caraș, Emilia Ghinescu, Ansamblul Plăieșii, Școala de dans Larisa și Marin Barbu, Elena Gheorghe.
Așadar, vă invităm să participați la carnavalul popular tradițional al cucilor, unic în județul Ilfov și chiar prin părțile de sud ale României, pentru a trăi împreună cu comunitatea locală bucuria primăverii și a renașterii naturii" anunță un comunicat al Asociației Culturale Brănești.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News