Data actualizării:
Data publicării:

Ziua cu cele mai multe breaking news-uri istorice

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Ziua de 4 iunie a rămas în istorie cu mai multe ”breaking news-uri” care vor rezista anilor, modernizării, schimbării, tehnologiei. 

Ziua de 4 iunie este una bogată în breking news-uri care rămân în istorie. De la ziua în care a fost efectuat primul zbor cu un balon cu aer cald al fraţilor Montgolfier, la ziua în care a fost creată Crucea Roșie a României, dar mai ales, la ziua în care Ungaria a recunoscut apartenența Transilvaniei a României. Sunt doar câteva din știrile zilei de 4 iunie, care se luptă în întâietatea importanței cu alte știri, precum: prima intervenție pe cord deschis de la Spitalul Floreasca sau chiar eliberarea ultimului deţinut politic din grupul Ilaşcu. 

Vezi ce s-a mai întâmplat în 4 iunie, în istorie, potrivit sumarului Mediafax: 

105 - Împăratul Traian a părăsit Roma pentru a se pregăti să pornească al doilea război daco-roman. 

1783 - A fost efectuat primul zbor cu un balon de aer cald al fraţilor Montgolfier.

1798 - A încetat din viaţă celebrul aventurier Giovanni Giacomo Casanova de Seingalt. (n. 2 februarie 1725)

1812 - S-a născut George Bariţiu, om politic, publicist şi istoric român, participant la Revoluţia română de la 1848 din Transilvania.(d. 2 mai 1893)

1876 - La Bucureşti a fost creată "Societatea Naţională de Cruce Roşie a României".

1877 - S-a născut chimistul Heinrich Wieland, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, în anul 1927.

1890 - S-a născut filosoful şi publicistul Nae Ionescu. ("Roza vânturilor", "Curs de metafizică", "Curs de istoria logicii") (m. 15 martie 1940)

1893 - S-a născut Armand Călinescu, om politic. A fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc. Între martie 1939 - septembrie 1939 a ocupat funcţia de prim-ministru al României. (21 septembrie 1939)

1904 - S-a născut Ioan Massoff, teatrolog şi prozator. (m. 27 ianuarie 1985)

1918 - A murit actriţa Aristizza Romanescu, una dintre personalităţile artei dramatice româneşti. Aristizza Romanescu a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti şi a celui din Iaşi, în piesele Ovidiu de Vasile Alecsandri, O scrisoare pierdută, O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, în Romeo şi Julieta, Othello şi Macbeth de W. Shakespeare, Tartuffe de Molière. (n. decembrie 1854)

1920 - La Trianon a fost semnat Tratatul de Pace între Puterile Aliate şi Ungaria, prin care Ungaria a recunoscut apartenenţa Transilvaniei la România.

1925 - A încetat din viaţă compozitorul Gheorghe Dima. (n. 28 septembrie 1847)

1971 - A încetat din viaţă Lukacs Győrgy, filosof, estetician şi istoric literar. (n. 13 aprilie 1885)

1989 - Sute de manifestanţi neînarmaţi au fost ucisi în Piaţa Tiananmen din Beijing când armata a pus capăt mişcării studenţeşti prodemocratice. China a justificat decizia prin necesitatea de a combate o rebeliune "contrarevoluţionară".

1996 - Guvernul a aprobat înfiinţarea Fondului Post-Privatizare, fond cu capital de risc menit să susţină societăţile comerciale mici şi mijlocii cu capital majoritar privat.

1997 - Executivul a adoptat o Ordonanţă de urgenţă privind regimul investiţiilor în România, care cuprindea reglementări cu privire la investiţiile de portofoliu şi investiţiile realizate de investitorii străini, prin achiziţionarea de la Fondul Proprietăţii de Stat a unor pachete majoritare de acţiuni emise de societăţile comerciale supuse privatizării.

1998 - Constantin Dudu Ionescu, secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale, şef al Departamentului pentru Politica de Apărare, şi Cristopher Crabbie, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, au semnat "Memorandumul de înţelegere între Ministerul român al Apărării Naţionale şi Ministerul britanic al Apărării Naţionale.

1998 - La Spitalul de urgenţă Floreasca a fost efectuată prima intervenţie pe cord deschis.

1999 - Secretarul general al NATO, Javier Solana, a fost numit înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă şi securitate comună.

1999 - China s-a opus, cu succes, admiterii în cadrul Comitetului Economic şi social al ONU a unei organizaţii neguvernamentale (HRIC) pentru apărarea drepturilor omului în China.

2000 - Prelatul Nikolai, în vîrstă de 73 de ani, ales Patriarh al Bisericii ortodoxe pentru Cehia şi Slovacia, a fost învestit în mod solemn, la Presov (estul Slovaciei).

2001 - Consiliul General al Organizaţiei Internaţionale a Patronilor, întrunit în cadrul reuniunii anuale, a decis în unanimitate primirea Confederaţiei Patronatelor din România (CPR) ca membru cu drepturi depline.

2001 - Banca Naţională a României a pus în circulaţie, în scop numismatic o monedă din aur cu valoarea nominală de 1.000 lei.

2002 - A încetat din viaţă Ninetta Gusti, actriţă de teatru şi film („Operaţiunea Monstrul". (n. 27 noiembrie 1913)

2003 - Ministrul Industriei şi Resurselor, Dan Ioan Popescu, şi secretarul Departamentului american pentru Energie, Spencer Abraham, au încheiat un acord de colaborare pentru dezvoltarea sectorului energetic din România.

2005 - Consiliul Naţional al PPRM a decis alegerea lui Corneliu Vadim Tudor ca preşedinte al PRM, ratificând astfel decizia Biroului Permanent din 2 iunie privind revenirea acestuia la conducerea formaţiunii; totodată, Consiliul Naţional a hotărât anularea modificărilor din statutul PRM făcute la plenara Consiliului Naţional din 12 martie, hotărându-se astfel revenirea la titulatura Partidul România Mare şi la sigla PRM.

2006 - Fosta republică iugoslavă Muntenegru şi-a proclamat independenţa, Parlamentul adoptând decizia de a pune capăt uniunii cu Serbia, luată de populaţie prin referendumul de la 21 mai.

2007 - Tudor Petrov Popa, ultimul deţinut politic din grupul Ilaşcu, a fost eliberat de regimul de la Tiraspol, după o detenţie de 15 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel