Ziua BREXIT-ului. Șampania a ajuns în Downing Street. Boris Johnson savurează victoria
Cu câteva ora înainte de Brexit, vinul spumant englezesc a ajuns la Downing Street şi drapelele Union Jack flutură în faţa parlamentului britanic.
După trei ani de dispute a venit ziua Brexitului şi Regatul Unit începe vineri un nou capitol al istoriei sale. În faţa parlamentului din Westminster susţinătorii Brexitului jubilează şi eurofilii suferă în această zi istorică ce pune capăt celor 47 de ani de căsătorie tulbure între britanici şi Uniunea Europeană, care pierde pentru prima dată un stat membru.
Ne vom întoarce, speră manifestanţii pro-UE, cu pălării în culorile europene. Regatul Unit se izolează de restul lumii. (...) Cred că va trebui să-l numim Mica Britanie, deplânge un adversar al ieşirii din UE.
Un susţinător al Brexitului crede în schimb că acesta este o mare uşurare, întrucât UE este un jaf. Toţi banii care nu mai vor fi trimişi la Bruxelles vor fi cheltuiţi pentru poporul britanic, spune un al susţinător al ieşirii din UE.
Drapelul Union Jack
Agitând steguleţe cu drapelul britanic Union Jack, mai mulţi eurodeputaţi britanici pro-Brexit au părăsit triumfători sediul de la Bruxelles al Parlamentului European. La revedere ! Nu ne mai întoarcem, a spus la plecare eurodeputata Ann Widdecombe.
În faţa parlamentului britanic, locul dezbaterilor furtunoase în perioada scursă de la referendumul din 2016 privind Brexitul, partizanii cei mai înfocaţi ai ieşirii din UE îşi savurează vineri seară victoria.
Vin spumant servit de Boris Johnson
Clădirile oficiale vor fi iluminate. La Downing Street, premierul Boris Johnson va servi vin spumant englezesc la o recepţie, în timp ce proiecţia unui ceas luminos va desfăşura numărătoarea inversă până la ora marelui salt, 23:00 (ora Londrei şi GMT).
Într-un gest simbolic, Johnson a condus vineri şedinţa de guvern la Sunderland, primul oraş care a susţinut Brexitul când au fost anunţate rezultatele referendumului din 2016. La ora locală 22:00, cu o oră înaintea momentului Brexitului, va fi difuzat discursul său către naţiune, în care el va prezenta o perspectivă optimistă asupra viitorului ţării şi va promite să vindece rănile provocate de diviziunile interne cauzate de divergenţele privind Brexitul. Obiectivul nostru ca guvern - obiectivul meu - este să unesc ţara şi să mergem mai departe, va spune Johnson, conform unui extras din acest discurs.
Însemnele britanice, eliminate din PE
În acest timp, la Bruxelles drapelul britanic va fi înlăturat din sediile instituţiilor UE, un exemplar al Union Jack urmând să fie încredinţat unui muzeu. Capitala belgiană a îmbrăcat deja faimoasa statuie Mannekin Pis cu un costum cu drapelul britanic care-l reprezintă pe John Bull.
În Scoţia, care a votat majoritar pentru rămânerea în UE la referendumul din 2016 şi unde Brexitul a resuscitat veleităţile de independenţă, premierul eurofil Nicola Sturgeon a vorbit vineri despre un moment de reală şi profundă tristeţe (...), marcat de mânie. Aici nu vor fi manifestări de bucurie, ci unele funebre, în timp ce în Irlanda de Nord gruparea Comunităţilor de Frontieră împotriva Brexitului (Border Communities Against Brexit) va desfăşura proteste la graniţa cu Republica Irlanda.
Perioada de tranziţie post-Brexit
Deşi aceasta este o zi istorică, ea nu va aduce imediat multe schimbări. Pentru o separare lină de blocul comunitar, Regatul Unit va continua să aplice regulile UE până pe 31 decembrie, când se încheie perioada de tranziţie post-Brexit. Vineri începe în schimb episodul doi al acestei aventuri, şi anume negocierea complexă a relaţiilor comerciale şi de securitate dintre Londra şi Bruxelles.
Londra doreşte ca aceste negocieri să se încheie înainte de finele anului şi exclude orice prelungire a perioadei de tranziţie post-Brexit, calendar considerat la Bruxelles prea strâns.
Premierul Boris Johnson, care îşi va prezenta săptămâna viitoare viziunea pentru viitor, a precizat deja că doreşte să încheie cu UE un acord de liber schimb asemănător celui încheiat de UE cu Canada, fără o aliniere a Regatului Unit la regulile comunitare. Am spus clar că vom părăsi uniunea vamală europeană, a amintit un purtător de cuvânt al lui Johnson, subliniind că poporul britanic doreşte să fie independent.
Ameninţare existenţială
Însă Bruxellesul, care se teme de o concurenţă neloială, a indicat la rândul său că fără condiţii echitabile în materie de mediu, piaţa muncii sau fiscalitate Regatul Unit nu va avea acces la piaţa unică.
Mai alarmist, premierul irlandez Leo Varadkar a avertizat cu privire la o ameninţare existenţială pentru economia irlandeză în cazul eşuării negocierilor privind un acord comercial între UE şi Regatul Unit.
Dar deocamdată Boris Johnson îşi poate savura ca o victorie concretizarea Brexitului, validată la urne de electorat la alegerile anticipate din decembrie, în urma cărora o obţinut o majoritate confortabilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News