ZIUA ADOLESCENŢILOR. SĂPTĂMÂNA ADOLESCENŢILOR, după 20 de ani!
Primăria Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Teatrul de Comedie şi Clubul UNESCO - Adolescenții organizează, între 8 - 14 mai 2017, cea de-a XX-a ediție a Festivalului ZIUA ADOLESCENŢILOR. SĂPTĂMÂNA ADOLESCENŢILOR, un program de educaţie culturală şi de promovare a operelor culturale şi artistice realizate de către adolescenţii din România şi Republica Moldova, program menit să celebreze a douăzecea ediţie a Zilei Adolecenţilor, conform unei Legi promulgate la 13 noiembrie 1997 de Preşedintele României.
Programul Festivalului
LUNI, 8 mai 2017, ora 10.00
ADOLESCENŢA, ÎNTRE REAL ŞI VIRTUAL
Dezbatere publică despre problemele adolescenţilor pornind de la cele mai recente studii şi cercetări dedicate adolescenţilor din România (conduite anomice, riscuri privind accesul la educaţie şi cultură, dependenţe reale şi virtuale). Invitaţi: Gabriel Cotabiță, Roxana Gabor Iliescu (jurnalist, mediator), Cristian Andrei (psiholog)
Moderator: Mădălina Vintilă (Pro Fm)
Locul de desfăşurare: Sala de Festivităţi a Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” (Bulevardul Pache Protopopescu 62)
InstantAdolescenţa
Vernisajul expoziţiei InstantAdolescenţa – cele mai bune fotografii digitale realizate de adolescenţi cu telefonul mobil. Criterii de selecţie: originalitate, creativitate şi hobby-uri adolescentine. Concursul Naţional „Cele mai frumoase fotografii ale adolescenţilor – InstantAdolescenţa” s-a lansat on-line (http://concurs.ziua-a.ro). Lucrările selectate vor fi expuse pe platforma on-line www.ziua-a.ro, proiectate în cadrul Galei „Salut, Adolescenţă”, și sub formă de printuri de mari dimensiuni la Muzeul Municipiului Bucureşti (gardul acestei instituţii va fi transformat în simeze de spaţiu public).
Locul de desfăşurare: Muzeul Municipiului Bucureşti (sediul central, Palatul Suţu, Bd. I. C. Bratianu 2)
Gala „CELE MAI FRUMOASE POEZII DE DRAGOSTE ALE ADOLESCENŢILOR”
Evenimentul premiază cele mai frumoase poezii scrise de adolescenţi. În urma concursului, se va tipări antologia „Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor, Editura Muzeul Literaturii Române, care va fi lansată în cadrul Galei. Poeme cuprinse în antologie vor fi recitate pe scenă de George Mihăiță şi Ioana Crăciunescu, în cadrul unui spectacol de poezie şi blues moderat de Mike Godoroja (cu trupa Blue Spirit).
Locul de desfăşurare: Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (Str. Nicolae Creţulescu 8, grădina interioară).
„Salut, ADOLESCENŢĂ! După 20 de ani”.
Lansarea arhivei electronice a revistei SALUT. Vor participa redactori şi colaboratori ai revistei, precum şi vedete din industria divertismentului care au colaborat sau care au fost promovate în anii 90 în revista „Salut”. Maestrul George Mihăiţă a pregătit pentru acest moment aniversar surprize pentru nostalgie, inimă şi literatură. Cu acest prilej, va fi lansată, pentru prima dată în România, distincţia „Adolescent pe viaţă” (după o idee vizuală de Horaţiu Mălăele). Coordonator : Roxana Gabor Iliescu.
Locul de desfăşurare: Cafeneaua „Jos Pălăria” (Str. Toma Caragiu 3)
Festivalul național de Teatru pentru Liceeni „JOS PĂLĂRIA” – Ediţia XX
Locul desfăşurării: Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Bucureşti (Bulevardul Pache Protopopescu 62). Iniţiat şi coordonat de directorul Teatrului de Comedie din Bucureşti, „Jos Pălăria” aduce anul acesta în concurs 7 trupe de liceeni din ţară (Iaşi, Timişoara, Oradea, Botoşani, Constanţa, Craiova şi Piteşti), precum şi 15 trupe din liceele bucureştene. Vor intra în competiţia pentru premii 22 de spectacole cu adaptări după texte clasice şi moderne, unele scrise şi regizate chiar de elevi. Spectacolele se vor desfăşura în zilele de vineri şi sâmbătă, în Sala de festivităţi a Colegiul Naţional „Mihai Viteazu” din Bucureşti, în intervalul orar 10.00 - 18.30, cu intrare liberă pentru toţi adolescenţii.
Din juriul acestei ediţii fac parte poeta şi criticul de teatru şi film Gabriela Hurezean (preşedinte), conf. univ. dr. Diana Mihăiță şi actriţa Dorina Chiriac. Coordonator: Felicia Chirvăşoiu.
VERNISAJ A
Unul dintre cei mai importanți artiști români contemporani, Dan Perjovschi, a acceptat propunerea și provocarea lui Mihai Zgondoiu, curator al proiectului „Vernisaj A” și coordonator al galeriei Atelier 030202, de a lucra împreună cu câțiva adolescenți interesați de experiment în artele vizuale contemporane. Atelier coordonat de artistul vizual Dan Perjovschi, cu 15 liceeni din toată ţara, pentru realizarea tipăriturii „fanzine A”. Loc de desfășurare Atelier 030202 - Sala Nouă a Teatrului de Comedie (Str. Sf. Vineri 11).
Gala „Salut, Adolescenţă!”
Amfitrion: Alexandru Bogdan și Dorina Chiriac
Regie: Alexandru Bogdan
Invitat de onoare: George Mihăiţă
În cadrul Galei „Salut, Adolescenţă!” se vor decerna premiile Festivalului de Teatru pentru Liceeni „JOS PĂLĂRIA” – Ediţia XX, dar și 6 premii speciale, oferite către 6 elevi din cele 6 sectoare ale Capitalei, pentru rezultate excepționale în domeniile artistice. Loc de desfășurare: Sala „Radu Beligan” a Teatrului de Comedie (Str. Sf. Dumitru nr.2).
Premiile vor fi acordate în cadrul unui show regizat și prezentat de Alex Bogdan, la care vor participa vedete care s-au lansat la Festivalul „Jos Pălăria”, precum Ada Galeș, Vlad Cristache, Tudor Aaron Istodor, Crina Semciuc, Alex Nagy, dar și vedete ale adolescenților de astăzi precum vloggerii Matei Dima și Laura Giurcanu sau Smiley, care vor înmâna premii câștigătorilor. La final, Imnul Adolescenților va fi cântat live de trupa de liceeni Alarma.
„După 20 de ani de când există o lege a adolescenţilor, oferim noi punţi de comunicare cu o nouă generaţie de adolescenţi, generaţia facebook, prin tot ce au mai sensibil şi mai artistic aceşti copii cărora, din păcate, le oferim tot mai puţin timp şi tot mai puţine proiecte şi programe de educaţie culturală, artistică, interactive şi interdisciplinare. După 20 de ani, cei din generaţia revistei Salut au acum copii adolescenţi şi devin tot mai implicaţi în a realiza ceva pentru adolescenţi. Nu întâmplător, după 20 de ani, Clubul UNESCO-Adolescenţii este condus de copilul meu de suflet, scriitorul şi jurnalistul Dan Mircea Cipariu, cel care a fost cel mai tânăr redactor-şef al unei reviste din România, revista Salut, la 19 ani. Colaborarea excelentă cu Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, condus de un eficient critic şi istoric teatral, prietenul meu Ioan Cristescu, îmi dă încrederea că adolescenţii vor avea în viitor un partener pentru a-şi îndeplini visele literare, teatrale şi artistice. Vă invit pe fiecare dintre voi să faceţi un dar adolescenţilor chiar de ziul lor!”, a declarat maestrul George Mihăiţă, cel care a iniţiat Legea privind instituirea Zilei Adolescenţilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News