Zilele Culturii Bieloruse la Odeon
Data publicării:
Autor: Magdalena Popa Buluc
WhatsApp
Teatrul Odeon  vă invită, în perioada 25-27 mai, la programul său internaţional: o expoziție de afișe și fotografie, două spectacole pe texte contemporane montate la  Teatrul de Stat al Tineretului din Minsk  şi un spectacol lectură cu actorii Teatrului Odeon.

25.05, 19h00, Sala Studio

Vernisaj expoziție de fotografie și afișe
Spectacol lectură
CHIBRITURI
De Konstantin Steșik, regia Mariana Cămărășan
Traducerea Raluca Rădulescu
Spectacolul este urmat de discuții cu publicul, în prezența autorului
Intrarea liberă

 

26.05, 19h00, Sala Majestic

Teatrul de Stat al Tineretului
INSULA CAPRELOR
de Ugo Betti, regia Iskander Sakayev
Prețul biletelor: 21,20 lei; 12,72 lei
Durata: 1h 50 min (cu pauză)
27.05, 19h30, Sala Studio
Teatrul de Stat al Tineretului

SASHA, DU GUNOIUL
de Natalia Vorojbit, regia Dmitriy Bogoslavskiy
Prețul biletelor: 21,20 lei; 12,72 lei
Durata: 1h 20 min

Konstantin Steșik s-a născut în anul 1979 în orașul Soligorsk din Belarus. Este dramaturg și scenarist de film și trăiește la Minsk. Piesele sale au fost premiate și montate în Belarus, Federația Rusă, dar și în străinatate.

Piesa Chibrituri a fost scrisă în mai 2015, în cadrul unui laborator de scriere dramatică organizat de Centrul Bielorus de Dramaturgie. În septembrie 2015, în cadrul Festivalului „Liubimovka”, la Moscova a fost prezentat un spectacol-lectură cu această piesă, iar în prezent textul se repetă la Teatrul Național Academic „Yanka Kupala” din Minsk și va avea premiera la începutul stagiunii viitoare.

(w670)

Chibrituri este o piesă despre un „musafir” tipic al vieții, despre un trecător prin oceanul greu de străbătut al existenței, dar și despre un Prometeu neîmplinit. Fiecare băț de chibrit reprezintă povestea unei vieți posibile. Povestea a ceea ce a trecut ca un fum, povestea speranței la ceea ce ar putea urma. Și, ca și în viață, unele bețe se rup, altele nu se aprind cu niciun chip, pentru că focul nu este pentru toți. Și sunt încă și mai puțini cei care pot oferi și altora, focul pe care îl dețin. Este ca și cum ai vrea să traversezi o pădure întunecată la lumina unui singur băț de chibrit, iar probabilitatea de a reuși este extrem de mică, așa că, probabil, nici nu merită să încerci. Sau poate că da!

Insula caprelor e un loc straniu şi ascetic, ca o margine a lumii, în care locuiesc doar trei femei.  Ele sunt extrem de diferite ca vârstă, atitudine, conștiință de sine. Ceea ce le uneşte este doar  singurătatea. Brusca apariţie a bărbatului le tulbură placiditatea vieţii, le înnebuneşte. Cine este el? Un rătăcitor, un amant, o tentaţie, un demon care să le trimită spre iad sau cineva care le cântă imnul libertăţii?

Sasha, du gunoiul este o piesă despre alegeri. Există mereu o perioadă pentru a trăi şi o perioadă pentru a ... lupta. Dar dacă eşti ofiţer şi ai murit pentru că ţi-a cedat inima chiar înainte de a pleca la război? Sasha este sigur că moartea nu este nicidecum o scuză pentru cineva care a jurat credinţă Ţării Mamă. Soţia şi fiica sa vitregă însărcinată sunt pregătite să-l aducă înapoi de pe cealaltă lume, dar numai dacă este de acord să se întoarcă în sânul familiei, nu să meargă la război.

Teatrul de Stat al Tineretului din Minsk a fost înființat în anul 1984. In cei peste 30 de activitate a produs în jur de 100 de premiere.

Astăzi, repertoriul Teatrului Tineretului cuprinde 34 de producţii foarte diverse ca gen. Piese clasice, comedii lirice, melodrame, drame, performance-uri, reinterpretări ale capodoperelor dramaturgiei universale în maniera teatrului postmodern, spectacole pentru copii, spectacole de poezie şi spectacole de dans contemporan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel