Zile libere pentru români. Ce au mai propus aleșii neamului
România este pe punctul de a intra în topul țărilor europene cu cele mai multe sărbători legale într-un an. Astfel, cu 15 zile libere pe an, o parte dintre conaționali ar putea să renunțe și la concediul de odihnă.
Un deputat PNL propune ca 23 aprilie, ziua în care îl sărbătorim pe Sfântul Gheorghe să fie declarată liberă, în timp ce un alt ales dorește ca şi de Bobotează, pe 6 ianuarie, românii să stea acasă. În prezent, românii beneficiază de 13 zile libere pe an, relatează Digi 24.
Deputatul PNL, Gheorghe Udrişte s-a gândit că românii ar trebui să fie liberi de ziua sa onomastică. Recunoaşte că a avut în vedere şi această coincidenţă atunci când a iniţiat legea, dar susţine că altele au fost argumentele principale.
„Sfântul Gheorghe este un sfânt mare, sunt peste 2 milioane de locuitori ai României care poartă numele de Gheorghe, Gheorghiţa sau alte derivate", spune deputatul PNL.
Un alt ales susţine că românii ar trebui să fie liberi şi de Bobotează. Oricum, spune senatorul liberal, în acestă zi creştinii stau mai mult cu gândul la agheasmă decât la muncă.
„Am plecat de la prezenţa mea în ziua de 6 ianuarie în instituţiile publice, unde am constat că practic nu se lucrează, toată lumea aşteaptă să meargă la biserică, să ia aghiasmă mare, este o sărbătoare extrem de importantă pentru români, sărbătoarea botezului Domnului", spune Ovidiu Donţu, senator PNL.
O altă iniţiativă propune ca românii să stea acasă şi pe 24 ianuarie. Aniversarea Unirii Principatelor a fost deja declarată sărbătoare legală, însă nu a fost modificat şi codul muncii, astfel încât să devină zi liberă.
În acest moment în România există nu mai puţin de 13 zile libere. Vorbim de 1 şi 2 ianuarie, 24 ianuarie, primele două zile de Paşte, 1 Mai - Ziua Muncii, 31 mai, 1 iunie - cele două zile de Rusalii, 15 august - Sfânta Maria, 30 noiembrie - Sfântul Andrei, 1 decembrie - Ziua Națională a României și 25 și 26 decembrie, zilele de Crăciun.
Cum stă România în comparație cu celelalte țări europene
Prin comparaţie cu celelalte state europene, Cipru se situează în fruntea clasamentului atunci când vine vorba de sărbători legale, cu 17 zile libere. La polul opus se clasează Spania, cu doar opt zile libere date de stat, în contrast direct cu estul Europei, unde numărul sărbătorilor legale este ascendent.
Potrivit surselor oficiale ale UE, la mică distanţă de Cipru se situează Bulgaria, Ungaria şi Letonia cu 15 zile libere, în timp ce Danemarca, Germania şi Croaţia au 14 sărbători legale în anul în curs.
România, cu 13 zile libere legale, se situează la egalitate cu Suedia, Finlanda, Lituania şi Austria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News