Urmărește emisiunea live
Zile libere legale 2023: Val de minivacanțe. Câte sărbători legale au mai rămas în 2022 și cum pică
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels
Iată câte zile libere legale au rămas în 2022 și cum pică ele. 

Românii mai au încă patru zile libere legale de care se pot bucura în 2022, din totalul de 15 din acest an. Din cele rămase, doar una pică în weekend, respectiv Crăciunul: 

Sfântul Andrei: 30 noiembrie - miercuri

Ziua Națională: 1 decembrie - joi

Crăciunul: 25 și 26 decembrie - duminică și luni.

Zilele libere legale care sunt legate de sărbătorile religioase sunt acordate diferit în funcție de cultele creștine, dar și în funcție de cultele religioase legale, în afară de cele creștine. Salariații care primesc zile libere legale, conform legii de mai sus, dublate de zilele libere conform religiei, vor fi recuperate de salariați ulterior. Astfel, cei care primesc zile libere legale în plus sunt obligați să le recupereze. 

Dacă în 2022, multe zile libere legale au picat în zilele de weekend, în anul următor majoritatea vor asigura mini-vacanțe pentru români. 

Zile libere legale 2023

Anul Nou: 1 și 2 ianuarie - luni și marți

Ziua Unirii Principatelor Române: 24 ianuarie- marți

Vinerea Mare: 14 aprilie - vineri

Paștele ortodox: 16 și 17 aprilie- duminică și luni

Ziua Muncii: 1 mai - luni

Ziua Copilului: 1 iunie - joi

Rusalii: 4 și 5 iunie - duminică și luni

Adormirea Maicii Domnului: 15 august - marți

Sfântul Andrei: 30 noiembrie - joi

Ziua Națională a României: 1 decembrie - vineri

Crăciunul: 25 și 26 decembrie - luni și marți. 

Prea mult timp liber reduce sentimentul de bunăstare

Cercetătorii au descoperit că, deşi nivelurile de bunăstare subiectivă se amplifică iniţial odată cu creşterea timpului liber, tendinţa nu se menţine atunci când este vorba de prea mult timp liber.

”Punctul optim înseamnă o cantitate moderată de timp liber”, a spus dr. Marissa Sharif, co-autor al studiului de la Universitatea din Pennsylvania: ”Am constatat că a avea prea mult timp liber este asociat cu o bunăstare subiectivă mai scăzută din cauza lipsei sentimentului de productivitate şi scop”.

Prin datele publicate în Journal of Personality and Social Psychology, Sharif şi colegii săi au arătat modul în care au analizat rezultatele din două sondaje la scară largă, implicând un total de peste 35.000 de participanţi, potrivit The Guardian.

Echipa a constatat că, deşi bunăstarea subiectivă a crescut odată cu timpul liber de până la aproximativ două ore, a început să scadă odată ce acesta a depăşit cinci ore.

În schimb, datele din Studiul Naţional al Forţei de Muncă în Schimbare, realizat între 1992 şi 2008, au arătat că respondenţilor nu li s-a redus nivelul de bunăstare odată cu creşterea timpului liber. Echipa a declarat în urma sondajului că este foarte important modul în care oamenii îşi petrec timpul liber.

Echipa a efectuat apoi două experimente online, cu date de la 2.565 de participanţi americani la unul şi de la 4.046 la celălalt. În ambele experimente, participanţilor li s-a cerut să-şi imagineze o cantitate definită de timp liber pe zi şi ce ar face cu el.

Cercetătorii au constatat că mai mult timp liber nu este neapărat mai bun atunci când influenţează nivelul de bunăstare, stres sau productivitate.

Studiile sugerează că persoanele care simt că au prea puţin timp liber nu ar trebui să renunţe la toate activităţile, ci să încerce să găsească câteva ore de relaxare pe zi. De asemenea, cei care au zile libere ar trebui să încerce să-şi petreacă timpul cu un scop, fie că iau legătura cu alţi oameni, fie că fac ceva productiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel