Zi de foc la Guvern. Toți profesorii din România, dar și elevii, stau cu ochii pe Palatul Victoria. Se vor ține cursurile luni?
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Astăzi au loc, la Palatul Victoria, discuții între liderii coaliției de guvernare și liderii sindicali din educație. 

Întâlnirea are loc la ora 12:00, la Guvern, la invitația premierului Nicolae Ciucă. Liderul liberal spune că soluția la revendicările sindicale din educație stă în legea salarizării unitare. În acest sens, el a anunțat că sprijină Ministerul Muncii să realizeze această lege într-un timp cât mai scurt.

”Nu putem face legea salarizării unitare pe bucăţi. Acum pentru profesori, săptămâna viitoare pentru altă categorie salarială. Trebuie să o facem toată odată. Discuţiile care au fost cu noi au fost că următoarea ramură care este extrem de importantă pentru ţară este educaţia şi avem capacitatea să rezolvăm aceste probleme, dar nu peste noapte şi nu cu forţa” spunea Marius Budăi. 

”Partidul Naţional Liberal a susţinut încă de la început că principala preocupare a coaliţiei trebuie să fie soluţionarea problemelor cetăţenilor.  De altfel, PNL a semnalat foarte clar că există riscul îndepărtării agendei politice de cea a cetăţenilor, în contextul temei privind rotativa la guvernare. Acesta a fost şi motivul pentru care PNL a cerut respectarea Protocolului şi evitarea unor discuţii pe funcţii şi persoane, pentru a nu ne îndepărta de la adevăratele probleme ale românilor. Soluţia pentru revendicările sindicatelor din educaţie este în legea salarizării unitare. În consecinţă, PNL reiterează că Ministerul Muncii are toată susţinerea coaliţiei pentru a realiza legea salarizării unitare şi reforma pensiilor speciale, într-un timp cât mai scurt. PNL doreşte ca revendicările profesorilor să fie soluţionate de urgenţă, ca şi problema pensiilor speciale”, a transmis premierul Nicolae Ciucă, conform news.ro

”Dacă ar fi fost soluţia doar la mine şi la colegii mei, că nu lucrez singur la această lege (..) atunci vă garantez că într-o lună, maxim două, am închis această temă şi sper să o şi fac, însă aici nu vorbim doar de lege, vorbim de finanţare, de mult mai multe lucruri şi mai vorbim că dacă acest PNRR a fost scris în secret, eu am aprobarea preşedintelui PSD şi a partidului să nu facem o reformă pe ascuns”, a arătat Marius Budăi.

”Nu mergem la o negociere şi la o discuţie în cadrul unui dalog social onest cu concluziile şi cu liniile deja ştiute din acest moment”, a mai afirmat ministrul Muncii. 

La discuție participă și Marcel Ciolacu, președintele PSD, după cum a confirmat. În același timp, în fața liderilor sindicali din educație va sta și Marius Budăi, ministru al Muncii. Toate aceste discuţii au loc în contextul în care sindicatele din educaţie au anunţat că intră luni în grevă generală, dacă nu se majorează salariile din domeniu. 

Citește și: ”Am făcut tot posibilul ca să nu ajungem la acest protest extrem”

În acest context, Marcel Ciolacu propune amânarea rotativei guvernamentale. El susține varianta în care să preia guvernarea, ca viitor premier, după ce vor fi rezolvate criza din educație, dar și problema din PNRR, legată de pensiile speciale. 

Care sunt revendicările profesorilor

- Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

- Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

- Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației. 

Dacă nu se ajunge astăzi la o soluție, luni profesorii din România intră în grevă generală, iar anul școlar s-ar putea încheia mai devreme. Sindicaliştii din sistemul de educaţie au transmis, marţi, un apel către părinţi să nu îşi trimită copiii la şcoală în perioada grevei generale anunţată a fi declanşată din 22 mai, ei arătând că în unele unităţi didactice toţi dascălii au semnat pentru participarea la grevă şi există riscul ca elevii să rămână nesupravegheaţi, conform Observator

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel