Zgonea îi cere unui deputat PNL să returneze maşina de serviciu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Deputatul PNL Costică Canacheu a fost notificat de Biroul permanent al Camerei Deputaţilor să predea maşina de serviciu, folosită la biroul parlamentar, el solicitând conducerii forului legislativ să i se atribuie autoturismul până la terminarea mandatului cu preluarea cheltuielilor aferente deţinerii şi întreţinerii acestuia. 

În şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor de miercuri a fost discutat un memorandum al Secretariatului General care avea ca temă faptul că deputatul Costică Canacheu nu a predat maşina, aşa cum se reglementează prin modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor, şi a solicitat să îi fie atribuită la biroul parlamentar până la terminarea mandatului, el menţionând că va prelua toate cheltuielile aferente deţinerii şi întreţinerii autoturismului.

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, i-a cerut secretarului general să-l notifice pe Canacheu până va preda maşina 'pe care o utilizează abuziv', scrie Agerpres.

'Domnul Canacheu doreşte să-i dăm o maşină, pe care nu o mai avem. Vrea maşina de serviciu. Vă rog frumos să-i faceţi notificare domnului Canacheu să predea maşina, care nu este a domniei sale. Îi faceţi notificări până când înţelege. Domnule lider, ştiţi care este următoarea etapă după notificări, vine Curtea de Conturi şi întreabă unde este produsul. Deci, domnul Canacheu utilizează abuziv o maşină a Camerei Deputaţilor. Nu mai are dreptul, conform Statutului deputatului şi senatorului. Domnia sa, ca fost preşedinte de comisie, ar trebui să ştie acest lucru', a spus Zgonea, potrivit stenogramei şedinţei Biroului permanent de miercuri.

Citește și: Deputat PSD: Valeriu Zgonea este un trădător de neam

În memorandumul Secretariatului General se arată, referitor la cererea făcută de Canacheu pe 18 martie privind atribuirea unui autoturism marca Dacia Logan necesar biroului parlamentar, că prin modificarea legislaţiei, în data de 23.12.2015, 'au fost abrogate dispoziţiile din Statutul deputaţilor şi senatorilor de a beneficia de autoturism pentru desfăşurarea activităţilor legate de exercitarea mandatului'. 'Pe cale de consecinţă, urmare a modificărilor legislative sus-menţionate, secretarul general a solicitat tuturor grupurilor parlamentare să se aducă la cunoştinţa deputaţilor predarea cu celeritate a autoturismelor pe care le aveau în primire', preciza secretariatul. Canacheu a fost notificat să predea autoturismul până la data de 17 martie. La începutul lunii februarie, deputatul liberal făcuse o altă adresă prin care solicita achiziţionarea în nume personal a autoturismului Dacia Logan. I s-a comunicat atunci că 'în obiectul de activitate al Camerei nu este prevăzută vânzarea de bunuri, iar autoturismul solicitat se află pe lista anexă la memorandumul intern, prin care se aprobă disponibilizarea către alte instituţii publice a autoturismelor restituite din teritoriu'.

Ce spune Costică Canacheu

Deputatul liberal a declarat, vineri, pentru sursa citată, că a adresat Biroului permanent solicitarea ca, 'în temeiul art. 40 din Statutul deputaţilor şi senatorilor', să îi încredinţeze maşina, până la terminarea mandatului, la biroul parlamentar, cu preluarea cheltuielilor.

'E un temei regulamentar, adică nu e maşină de serviciu, în sensul că nu mai sunt cheltuielile ţinute de către Camera Deputaţilor şi că, dacă predau maşina, am dreptul la 1.000 de lei cheltuieli de deplasare. Aşa că eu am scutit Camera de cheltuială', a precizat el.

Canacheu a adăugat că deputaţii pot folosi în continuare maşinile de la Parlament, acest lucru fiind statutar.

'Am cerut ca maşina să îmi fie atribuită până la terminarea mandatului, să fie arondată biroului parlamentar, cu preluarea cheltuielilor şi chiar ieri (joi - n.r.) am făcut prima cheltuială, pentru că RCA-ul era până la 31 martie. Ieri am achitat RCA până la 1 octombrie în numele Camerei Deputaţilor. Vreau să fac ITP-ul, am să plătesc eu, vreau să iau rovigneta, am să plătesc eu, toate celelalte cheltuieli vor fi suportate de mine, adică biroul parlamentar, Circumscripţia 42, Colegiul 4, Bucureşti. Orice altă interpretare este o speculaţie ieftină', a precizat Canacheu.

Citește și: Zgonea: Sebastian Ghiţă, dacă are informaţii, să le ducă la DNA

Deputatul a subliniat că intenţionează să folosească maşina, pe care o conduce 'de 10 ani', până la terminarea mandatului, asigurând cheltuielile necesare. 'Eu am luat această decizie în campania din 2000, când, ca tânăr întreprinzător în ţara românească, aveam un Grand Cherokee şi concitadinii mei se uitau la maşină nu la mine. Ajungând parlamentar am hotărât să merg cu maşina încredinţată de Parlament. Aşa că am mers cinci ani cu Dacia Nova şi 10 ani cu acest Logan şi îmi voi încheia mandatul cu acest Logan', a concluzionat Canacheu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel