Zelensky admite că un dialog cu Rusia ar fi posibil. Iată care sunt condițiile cerute de liderul ucrainean
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 04 noi 2022, 17:58
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Președintele ucrainean a subliniat că cel mai recent act prin care Rusia aproape că a anulat ”toate posibilitățile de dialog” a fost referendumul privind anexarea, organizat ”ilegal” în septembrie.

Dacă Rusia se retrage din Ucraina și recunoaște că a făcut ”greșeli teribile”, atunci poate fi găsit un format pentru dialog. Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a declarat acest lucru într-un interviu pentru ziarul El Pais, citat de Agenzia Nova.

El a mai adăugat că ”dacă vom continua să sacrificăm mii de vieți pentru a obține eliberarea teritoriului nostru, cred că acest lucru va împiedica procesul de dialog pentru anii care vor urma”.

În acest sens, Zelensky a evidențiat că ultima ”făcătură” cu care Rusia aproape că a anulat ”toate posibilitățile de dialog” sunt referendumurile privind anexarea, organizate ”ilegal” în septembrie în provinciile Donețk, Lugansk, Zaporizhzhia și Herson. 

În ceea ce privește posibila schimbare de politică în cazul în care Partidul Republican al SUA va câștiga majoritatea în Congres la alegerile intermediare din 8 noiembrie, Zelensky a spus că oricine guvernează în SUA ”va trebui să țină cont” de faptul că majoritatea cetățenilor sunt de partea Ucrainei.

”Vom respecta alegerea lor, dar cred că vor respecta și alegerea propriului popor de a ajuta Ucraina, de a lupta pentru democrație, libertate, drept internațional și umanitar”, a asigurat liderul de la Kiev.

Citește și:

Război Ucraina. Ciutacu, enervat pe Zelenski: Să fii ”smardoi” pe banii tăi!/ Chirieac: Prețul cu sânge îl plătesc ei, ucrainenii

SUA îl ”atenționează” pe Emmanuel Macron după ce președintele Franței a cerut negocieri pentru pace între Volodymyr Zelensky și Vladimir Putin. Adjunctul secretarului de stat al SUA a declarat că Ucraina va decide singură și că SUA vor continua să sprijine Ucraina atât timp cât este nevoie. Între timp, Kievul a declarat că merge înainte cu războiul și nu vrea să capituleze. 

Astfel de discuții despre pace s-au tot conturat în ultimul timp, mulți lideri politici sau din afara sferei politice fiind de opinie că o discuție de negociere pentru pace între Zelensky și Putin ar fi de bun augur. 

Pe acest subiect a intervenit si analistul politic Bogdan Chirieac într-o emisiune difuzată live la România TV.

În cadrul emisiunii, au fost două linii directoare prin care s-a abordat subiectul unei eventuale negocieri pentru pace între cei doi lideri slavi: Zelensky și Putin.

Prima linie a fost aceea că Ucraina este independentă și poate decide singură cu cine se luptă, pentru cine se luptă și pentru cât timp se luptă. Întrebarea realizatorului emisiunii pe această teme a subliniat ”tenta arogantă a Ucrainei de a certa niște țări pe banii cărora se luptă ucrainenii pentru independență și neatârnare. Adică eu înțeleg să fii ”smardoi” pe banii tăi, dar când te bați pe banii americanilor, pe banii francezilor... Până și pe Joe Biden l-a scos din minți Volodymyr Zelensky și i-a zis să lase ciocul mai jos că se bate pe niște bani americani”, a fost intervenția de debut a realizatorului emisiunii, Victor Ciutacu.

Citește mai mult AICI.

Vezi și:

Joe Biden s-ar fi răstit la Volodimir Zelenski în timpul unei convorbiri telefonice. Ce l-ar fi enervat pe președintele SUA

Președintele Joe Biden și președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbesc prin telefon ori de câte ori SUA anunță un nou pachet de asistență militară pentru Kiev, iar asta a devenit o rutină de când Rusia a invadat Ucraina.

Dar o convorbire telefonică între cei doi lideri din iunie s-a desfășurat diferit față de cele anterioare, potrivit unor persoane familiare cu apelul dintre aceștia. Ar fi vorba de patru persoane care au confirmat informația. Biden abia terminase să-i spună lui Zelenski că tocmai îi dăduse undă verde pentru încă un miliard de dolari drept asistență militară a SUA pentru Ucraina, când Zelenski ar fi început să enumere tot ajutorul suplimentar de care avea nevoie și nu l-a primit. Atunci Joe Biden și-a pierdut cumpătul, au spus cele patru surse pentru NBC News. Poporul american a fost destul de generos, iar administrația sa și armata americană au lucrat din greu pentru a ajuta Ucraina, a spus el, ridicând vocea, iar Zelenski putea să arate puțin mai multă recunoștință.

Oficialii administrației au spus că relația dintre Biden și Zelenski s-a îmbunătățit de la apelul telefonic din iunie, după care Zelenski a făcut o declarație în care lăuda SUA pentru asistența generoasă. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?