Zelenski vrea Bitcoin pentru apărarea țării. Ucraina a primit ajutoare de zeci de milioane de euro în criptomonede
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Vecteezy
Foto: Vecteezy
Încă de la începutul invaziei rusești în Ucraina, Volodimir Zelenski a transmis că guvernul său acceptă și donații în criptomonede pentru a-și susține rezistența. Platforma de strângere de fonduri se numește United24 și acceptă peste 100 de criptoactive diferite.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat lansarea unei noi platforme dedicată donațiilor în criptomonede pentru cei care vor să ajute rezistența ucraineană. Platforma acceptă donații în peste 100 de criptomonede.

Rachete cumpărate cu criptomonede

Lista de criptoactive acceptate variază de la criptomonede populare precum bitcoin (BTC), ethereum (ETH), binance coin (BNB), până la apecoin (APE) lansat recent și câteva monede de finanțare descentralizată (DeFi) cu plafon mai mic, cum ar fi HEC de la Hector Finance, STRM de la StreamCoin , și MLN al Enzyme, conform site-ului web al platformei. Utilizatorii interesați pot alege dintre trei domenii în care pot dona pentru ucraineni: apărare și deminare (distrugerea minelor lăsate în urmă), asistență umanitară și medicală, alături de reconstrucția Ucrainei, scrie cryptonews. Proiectul își propune, de asemenea, să sporească eficiența și transparența distribuirii donațiilor prin lansarea de actualizări săptămânale, care detaliază modul în care au fost cheltuite fondurile. Mai mult, Banca Națională Centrală a Ucrainei ar furniza rapoarte de strângere de fonduri la fiecare 24 de ore.

Oricine poate dona

„Oricine poate participa şi dona cu un singur click din orice țară. Persoane interesate, antreprenori și mari corporații tehnologice”, a spus președintele Zelensky, adăugând: „Luptăm cu inamicul în fiecare zi pentru valorile libertății și democrației. United24 urmează să devină un serviciu digital care va uni întreaga lume civilizată în sprijinirea Ucrainei.” Raportul a precizat că fondurile vor fi transferate inițial în conturile Băncii Naționale, iar apoi vor fi distribuite între ministerele de resort, care includ Ministerul Apărării, Ministerul Sănătății și Ministerul Infrastructurii.

Mobilizare în forţă

De la începutul războiului, mai multe organizații și ONG-uri ucrainene au derulat campanii de strângere de fonduri, unele acceptând exclusiv donații în cripto. La mijlocul lunii martie, guvernul Ucrainei, în cooperare cu principalul schimb de criptomonede FTX și cu platforma de miză Everstake, a lansat site-ul de strângere de fonduri cripto Aid For Ukraine (Ajutor pentru Ucraina) pentru a permite utilizatorilor să doneze în diverse criptoactive. Conform celei mai recente actualizări de pe site-ul Ministerului Transformării Digitale, țara a strâns peste 60 de milioane USD în donații cripto.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel