Zelenski vizitează frontiera: Ucraina contraatacă cu succes, Rusia ripostează
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat capturarea unui alt sat rusesc în timp ce a vizitat o zonă de frontieră din care forțele ucrainene au intrat în Rusia acum mai bine de două săptămâni. În același timp, Moscova susține că trupele sale au preluat controlul asupra unui sat din estul Ucrainei, potrivit Reuters.

Kievul a anunțat, de asemenea, că a lansat un atac cu drone asupra unei baze aeriene din sudul Rusiei, fiind cea mai recentă contraofensivă a Ucrainei în contextul avansării lente a forțelor ruse în estul țării, la doi ani și jumătate după invazia pe scară largă a Moscovei.

Rusia a declarat că trupele sale au respins o încercare a unei forțe ucrainene de a infiltra frontiera sa într-o regiune diferită față de incursiunea inițială a Kievului în Rusia din 6 august. Raidul a avut loc la aproximativ 240 km de locul incursiunii ucrainene în regiunea Kursk din vestul Rusiei, sugerând că guvernul de la Kiev ar putea avea ca obiectiv extinderea războiului în mai multe zone de frontieră.

Autoritățile din Kursk au anunțat că au început instalarea de adăposturi din beton pentru a proteja civilii în contextul incursiunii ucrainene.

Forțele ucrainene au pătruns prin frontiera rusă în Kursk pe 6 august, într-un atac surpriză, după ce trupele ucrainene nu au reușit să facă progrese semnificative pe propriul teritoriu din 2022. Kievul a raportat o serie de succese pe câmpul de luptă de la lansarea acțiunii, dar Moscova a avansat încet în estul Ucrainei de luni de zile, punând presiune pe trupele ucrainene epuizate de ani de lupte intense, în urma invaziei ruse din februarie 2022.

Ministerul rus al Apărării a anunțat, joi, că forțele sale au capturat satul Mezhove din regiunea Donetsk, în estul Ucrainei. Rusia a susținut în repetate rânduri că ofensiva ucraineană pe teritoriul său a fost oprită, în timp ce Ucraina continuă să anunțe progrese.

Zelenski a declarat că s-a întâlnit cu comandantul său de top, generalul-colonel Oleksandr Sîrski, în timpul vizitei sale în regiunea de frontieră Sumî. Imaginile oficiale video îi arată dând mâna și îmbrățișându-se, dar nu este clar când a avut loc vizita.

Zelenski a afirmat într-o declarație că, în urma operațiunii din Kursk, s-a înregistrat o scădere a bombardamentelor și a victimelor civile în Sumî. De asemenea, forțele ucrainene au capturat un alt sat rusesc, a adăugat el. Oficialii ucraineni au declarat anterior că Kievul controlează peste 90 de așezări din acea zonă.

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat miercuri unei delegații de congresmeni americani că atacul Kievului asupra Kurskului a avut ca scop protejarea Ucrainei. „Obiectivele noastre acolo (în Kursk) sunt să curățăm granița de amenințările militare rusești și să facem imposibile bombardamentele și atacurile inamicului asupra orașelor și satelor noastre”.

Incursiunea a ridicat moralul ucrainenilor pe măsură ce se pregătesc să marcheze 33 de ani de la independența față de Uniunea Sovietică, sâmbătă. Ambasada SUA la Kiev a avertizat însă, joi, că există un risc crescut de atacuri cu rachete și drone rusești în toată Ucraina în zilele următoare, legat de Ziua Independenței.

Atacuri cu drone

O sursă de securitate din Kiev a declarat că Ucraina a efectuat un atac cu drone asupra aerodromului militar rus Marinovka, din regiunea Volgograd, lovind un depozit de combustibil și bombe ghidate.

Anterior, guvernatorul din Volgograd, Andrei Bocharov, a declarat că un incendiu a izbucnit la o unitate militară după ce o dronă ucraineană s-a prăbușit acolo, joi. Bocharov, într-un mesaj pe canalul său de Telegram, a spus că nimeni nu a fost rănit și că atacul s-a concentrat pe zona satului Marinovka. El nu a specificat ce instalație a fost atacată.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a doborât 28 de drone deasupra teritoriului rus.

Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a declarat că luptele de pe frontul de est rămân intense și că trupele ruse au lansat 53 de asalturi și acțiuni ofensive pe frontul de est al hub-ului de transport Pokrovsk în ultimele 24 de ore.

Marina ucraineană a declarat că forțele sale au efectuat un atac asupra unui depozit rusesc de muniție și combustibil pe Brațul Kinburn, aflat sub controlul Moscovei, care se întinde în Marea Neagră, în sudul Ucrainei ocupate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel