Zelenski, vizită în România. Update: Zelenski a ajuns la Guvern / A discutat la Parlament cu preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor - Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski efectuează, astăzi, 10 octombrie 2023, o vizită oficială în România.

Știre în curs de actualizare cu cele mai importante informații ale zilei...

Update - Zelenski a ajuns la Guvern, unde a fost întâmpinat de premierul Marcel Ciolacu

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care efectuează o vizită oficială în ţara noastră, a fost primit marţi, la Palatul Victoria, de către premierul Marcel Ciolacu.

VIDEO

Update - Volodimir Zelenski discută la Parlament cu preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns marţi la Palatul Parlamentului, unde are discuţii cu conducerea Legislativului de la Bucureşti. Zelenski are o întrevedere comună cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, şi cu preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis. Discursul pe care acesta urma să îl susţină în plenul reunit s-a anulat.

Înainte de a ajunge la Parlament, preşedintele Ucrainei a depus o coroană de flori la Monumentul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol. Anterior, Volodimir Zelenski a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis. Este prima vizită pe care preşedintele Zelenski o efectuează în România de la începutul războiului din Ucraina.

Update - Zelenski, bucuros după discuția cu Iohannis: „Sunt încântat că Ucraina s-a făcut auzită”

Declarațiile de presă ale celor doi șefi de stat au întârziat mai bine de o oră.

Întrebare: Ați vorbit despre sprijinul militar oferit României. Ce sprijin militar ați cerut astăzi României?

Volodimir Zelenski: Nu vă pot spune toate detaliile. Sunt și unele care nu pot fi făcute publice. Accentul principal a fost pus pe sisteme antiaeriene. Ucraina a fost auzită de România.

Întrebare: Care a fost motivul pentru care discursul din parlamentul al României a fost anulat?

Klaus Iohannis: Agenda președintelui Ucrainei a fot discutată între cele două delegații și comunicată public. Atât pot să spun!

Volodimir Zelenski: Am venit să vizitez poporul român și să vorbesc din punct de vedere strategic cu președintele Iohannis. În agenda mea sunt întrevederi cu oficialii români, dar nu am pregătit niciun discurs, cu tot respectul. Data viitoare, fiți siguri că voi veni și voi susține acest discurs.

Întrebare: Cine stă în spatele atacurilor Hamas împotriva Israelului? E implicată Rusia?

Volodimir Zelenski: În spatele Hamas stau cei care care îi susțin. Considerăm că Rusia este una dintre țările care a ajutat Hamas și stă în spatele Hamas.

Klaus Iohannis: În ceea ce privește atacul asupra Israelului, eu am condamnat acest atac terorist și am spus că noi sprijinim dreptul Israelului de a se apăra împotriva dușmanilor săi. 

România este aliat NATO și, ca atare, cu toate că ne aflăm la Marea Neagră, prin consolidarea Flancului Estic, România beneficiază de cele mai importante garanții de securitate din istorie, dar e clar că Flancul Estic trebuie în continuare întărit. De aceea, trebuie să fim atenți la Marea Neagră, iar astăzi am vorbit despre cum putem să colaborăm mai bine în zona Mării negre. Credem că este important ca Marea Neagră să rămână o mare deschisă.

KLAUS IOHANNIS și VOLODIMIR ZELENSKI, principalele declarații:

Volodimir Zelenski:

- Drag popor român, sunt foarte bucuros să vizitez Bucureștiul.

- Mulțumesc întregii Românii pentru susținerea și ajutorul acordat Ucrainei. Îmi aduc aminte cât de călduros au fost întâmpinați cetățenii noștri aici.

- Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră și menționăm că România a ales Ucraina în cel mai dificil moment al nostru.

- Vom avea un parteneriat strategic în viitor între România și Ucraina. Am discutat despre securitatea în regiunea Mării Negre, despre susținerea păcii și am vorbit despre deschiderea unor noi puncte de trecere a frontierei.

- Am vorbit și despre minoritățile naționale.

- În România se creează un centru de pregătire a piloților ucraineni. Am discutat cum să accelerăm acest proces.

- Vă asigur că România și Ucraina sunt niște donatori de securitate. 

- Trebuie săf acem tot posibilul ca Rusia să nu poată transforma Dunărea sau Marea Neagră în zone moarte.

- Am convenit primii pași comuni care să ne permită apărarea acestor porturi.

- Am vorbit despre dezvoltarea economică și am dezvoltt o logistică bună. În curând va funcționa un coridor de cereale.

- Suntem convinși că Ucraina și Republica Moldova vor deveni membre UE.

- Suntem pregătiți pentru începerea tratativelor de aderare.

- Am vorbit și despre situația din Orientul Mijlociu. 

- Nu trebuie să dăm posibilitate Rusiei sau oricui să terorizeze lumea civilizată.

- Sunt convins că vom susține împreună cu România aceeași poziție la toate nivelurile.

Klaus Iohannis:

Mă bucur să îl primesc astăzi, la Palatul Cotroceni, pe Președintele Ucrainei, domnul Volodîmîr Zelenski. Dear Volodîmîr, welcome to Romania!

Această vizită are un caracter istoric pentru relația bilaterală și transmite un mesaj puternic privind angajamentul nostru constructiv.

Ne dorim o relație bilaterală bazată pe încredere și valori comune, cu o viziune pe termen lung și axată pe generarea de proiecte concrete, în beneficiul cetățenilor noștri și al întregii regiuni. De aceea, am decis astăzi, împreună, să începem concret procesul pentru a ridica relația dintre România și Ucraina la nivelul de Parteneriat Strategic.

Mă bucură faptul că am semnat astăzi cu Președintele Zelenski o Declarație Comună, eveniment la care tocmai ați fost martori, o declarație care evocă exact acest cadru principial de cooperare.

În prezent, ne concentrăm pe a ajuta Ucraina să câștige războiul, dar în calitate de vecini și parteneri avem datoria și responsabilitatea de a ne proiecta relația pe termen lung.

L-am asigurat astăzi pe Președintele Zelenski de hotărârea României și a societății românești de a continua sprijinul multidimensional și consistent pentru Ucraina și poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie până la victoria împotriva agresiunii ruse, până la eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crimele comise și, mai departe, în procesul de refacere și reconstrucție a țării.

Țin să exprim încă o dată deplina admirație, în numele meu personal și al întregului popor român, pentru curajul și rezistența poporului ucrainean.

Încă din primele clipe ale acestei agresiuni, care demonstrează că Rusia rămâne principala amenințare de securitate pentru continentul european și în regiunea Mării Negre, România și poporul român au fost alături de Ucraina și de poporul ucrainean.

O repet: susținerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României. Consolidarea securității Ucrainei înseamnă consolidarea securității României. Susținem astfel lupta pentru valorile fundamentale ale lumii în care trăim.

În dialogul nostru de astăzi, am avut un schimb de opinii privind evoluțiile recente ale războiului.

Am condamnat, din nou, în termenii cei mai fermi atacurile repetate ale Rusiei asupra infrastructurii portuare ucrainene.

Acestea sunt crime de război, afectează securitatea cetățenilor ucraineni și a cetățenilor români și au efecte negative majore pentru exporturile de cereale din Ucraina și pentru securitatea alimentară globală.

Am luat, la nivel național și aliat, măsurile necesare prin întărirea acțiunilor de supraveghere, creșterea vigilenței, monitorizare și poliție aeriană în regiunea Mării Negre și vom continua demersurile pentru desfășurarea de echipamente aliate de protecție. Vom continua eforturile pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic și la Marea Neagră.

Am apreciat discuțiile constructive avute cu Președintele Zelenski la New York, împreună cu Președinta Comisiei Europene, și soluțiile discutate atunci privind exporturile de cereale ucrainene. Ne dorim în continuare o cooperare predictibilă și deschisă, precum și continuarea aplicării complete și rapide a măsurilor propuse.

Am reafirmat angajamentul României de a lucra alături de partenerii noștri internaționali pentru a facilita exporturile de cereale ucrainene către piețele globale. Astfel, susținem economia ucraineană și nevoile urgente ale statelor vulnerabile.

S-a agreat deja dublarea capacității lunare de tranzit prin porturile românești la 4 milioane de tone de produse agricole. Prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina. 

Practic, de la începutul războiului, peste 27 de milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat țara noastră. Vă asigur astăzi, domnule Președinte, că vom depune toate eforturile pentru continuarea sprijinirii Ucrainei, dar și pentru a răspunde așteptărilor legitime ale fermierilor români.

Astăzi am reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova până la finalul anului 2023.

Voi pleda personal pentru această decizie la Consiliul European din decembrie. Este o decizie care va confirma progresele înregistrate de Ucraina și Republica Moldova în ciuda condițiilor extrem de dificile. Este și o decizie strategică pentru Uniunea Europeană.

Totodată, am arătat importanța implementării cuprinzătoare a reformelor necesare aderării la Uniunea Europeană, în vederea asigurării rezilienței statului și a societății ucrainene.

Am avut și un schimb de opinii despre rezultatele Summitului NATO de la Vilnius. Aprofundarea relației politice și practice dintre Ucraina și Alianță este o decizie istorică.

Având în vedere că România s-a alăturat Declarației G7 privind sprijinul pentru Ucraina, am avut un schimb de opinii cu privire la implementarea practică a

Declarației și am exprimat susținerea deplină pentru Formula de Pace propusă de domnul Președinte Zelenski.

Și repet: doar Ucraina poate decide când și cum va negocia pacea.

În plan bilateral, România este interesată de avansarea unei agende cuprinzătoare, în beneficiul cetățenilor români și ucraineni. Dorim o abordare constructivă, transparentă, orientată spre soluții, inclusiv pe dosarele sensibile.

Am discutat, pe larg, și despre protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, având în vedere că în România trăiește o comunitate ucraineană, iar în Ucraina trăiește o comunitate românească. Și noi ne dorim ca cele două minorități, care sunt importante pentru noi amândoi, să aibă drepturi similare, în special ne referim aici, evident, la limba vorbită și la educația primită în limba maternă.

Vă mulțumesc, domnule Președinte, pentru vizită și pentru discuțiile foarte bune și substanțiale pe care le-am avut astăzi!

Volodimir Zelenski și Klaus Iohannis susțin declarații la ora 14:30.

Update: Volodimir Zelenski nu va mai vorbi în Parlamentul României, conform Antena 3 CNN.

Update: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va avea marţi, la Palatul Parlamentului, o întrevedere comună cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, şi preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis.

Potrivit Senatului, întâmpinarea preşedintelui Ucrainei va fi transmisă live, la ora 16,00, pe pagina oficială a Camerei superioare a Parlamentului.

Update: După declarațiile pe care le va susține alături de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, Volodimir Zelenski se va îndrepta către Senatul României, unde este programat să ajungă la ora 16, iar la 16:05 să se întâlnească cu Nicolae Ciucă. Ulterior, conform unor surse, este posibil ca Volodimir Zelenski să se îndrepte către Guvernul României și către Mausoleul din Parcul Carol.

De asemenea, la 17:30 Volodimir Zelenski are programată o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria.

Update: Cei doi șefi de stat vor avea o întrevedere până aproximativ la ora 14.15, când aceștia vor face declarații de presă.

Update: Președintele Ucrainei a salutat garda de onoare în limba română.

Update: Volodimir Zelenski a ajuns la Palatul Cotroceni.

Update: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a plecat către Palatul Cotroceni.

Update: Deputatul PNL Florin Roman susține că până la acest moment discursul președintelui Zelenski nu a fost anulat, iar o revocare a acestuia se poate lua doar în cadrul unei ședințe a conducerii celor două camere ale Parlamentului.

„La ora 17, parlamentarii PNL vor fi în sală!“, a spus Florin Roman.

Update: Diana Șoșoacă, scrisoare deschisă către Zelenski

„S-a speriat Zelenski de mine și nu mai ține discursul în Parlament? De mine tot nu scapă! Uite ce scrisoare i-am trimis prin Ambasada Ucrainei la București:

Scrisoare deschisă către președintele Volodimir Zelenski

Domnule preşedinte Volodimir Zelenski,

Înainte de a veni în România să cereţi alte favoruri, și mai mulţi bani, şi mai multă susţinere, ar fi trebuit să luaţi în considerare situaţia etnicilor români din Ucraina. Vă solicit, în primul rând, să redeschideţi școlile și liceele care au funcționat pe timpul Uniunii Sovietice în teritoriile românești, atlfel înseamnă că sunteţi mai rău decât Uniunea Sovietică! Cum e posibil să interziceţi minorităţii române să înveţe în propria limbă?

Apoi, vă solicit să redeschideți bisericile românești pe care le-ați închis și să permiteți oficierea slujbelor religioase în limba română. Le interziceți rugăciunea în limba română fraților noștri din Ucraina, dar veniți în România să cereți ajutor? Opriți prigoana împotriva preoților creștini ortodocși, nu numai români, și eliberați-i din detenție pe cei care au fost închiși pentru apărarea credinței noastre.

De asemenea, este timpul să recunoașteți etnia și limba românească și să încetați să mai folosiți denumirea falsă de etnie și limbă moldovenească pentru frații noștri, pentru că ei sunt tot români.

Dacă tot aveți nevoie de România, cum puteți să îi trimiteți pe etnicii români să fie carne de tun în prima linie a frontului? Nu este aceasta o modalitate perversă de a extermina etnia românească din Ucraina, din teritoriile istorice ale României? Cum vă mai puteți numi aliatul României cu un asemenea comportament?

Vă atrag totodată atenția că nu puteți distruge Delta Dunării, nici falimenta fermierii români, și apoi să defilați în aliatul României.Atâta vreme cât aveți un comportament dușmănos la adresa etniei românești și a statului român, nu veți avea parte de respectul nostru și nici nu meritați sprijinul României.

Fără stimă, Senator Avocat Diana Iovanovici-Şoşoacă Preşedintele Partidului S.O.S. România“, a scris Diana Șoșoacă pe Facebook.

Update:

George Simion a intervenit telefonic la Antena 3 CNN și l-a ironizat pe președintele Zelenski.

Update:

Diana Șoșoacă a transmis un mesaj.

„Zele, ai curaj să te întâlnești cu mine? Am o scrisoare să îți dau! E pentru românii noștri de dincolo pe care îi omori!“, a scris Diana Șoșoacă pe Facebook.

Update:

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu va mai susţine discursul programat, marţi, de la ora 17,00, în plenul reunit al Parlamentului, potrivit unor surse parlamentare.

Update:

Volodimir Zelenski a ajuns la hotel.

Update:

Senatorul PSD Titus Corlățean susține, la Antena 3 CNN, că președintele Zelenski nu va mai vorbi în Parlamentul României. De asemenea, Corlățean condamnă forțele politice din România care se folosesc de emoțiile oamenilor.

Update:

„Cu durere în suflet, anunțăm că viteazul președinte ucrainean Volodimir Zelinski nu va mai veni astăzi în Parlamentul României“, a scris George Simion pe Facebook.

Update:

Analistul militar Radu Tudor a spus că a fost avertizat că programul președintelui Volodimir Zelenski ar putea suferi modificări în orice moment. 

„Este o vizită cu măsuri de securitate stricte, având în vedere că este liderul unei națiuni aflate în stare de război. Amenințările vin pe bandă rulantă, iar prezența lui aici în România poate activa inclusiv acele grupări radicale pro-ruse, pe care, din păcat, le vedem și în zona politică, și în zona socială“, a spus Radu Tudor.

Update:

Potrivit Antena 3 CNN, Volodimir Zelenski nu ar mai vorbi, diseară, în plenul reunit al Parlamentului. Cel mai probabil, acest lucru a fost decis ca urmare a faptului că Diana Șoșoacă ar putea crea neplăceri la discursul lui Zelenski, a mai precizat Antena 3 CNN.

Update:

„Am ajuns în București, România, pentru discuții cu Klaus Iohannis și pentru a consolida relațiile noastre de bună vecinătate.

Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României, care ne întărește statul, precum și pentru solidaritatea sa constructivă, care permite națiunilor noastre să fie donatori de securitate pentru lume, în special în domeniul securității alimentare.

Am construit deja și putem extinde cooperarea care susține stabilitatea pentru multe alte națiuni.

Vom discuta despre continuarea cooperării în materie de securitate, dezvoltarea aviației și consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, arhitectura de securitate a Mării Negre și relațiile noastre cu partenerii.

România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai întunecată zi a noastră și al cărui sprijin se întărește cu timpul. Sunt sigur că această vizită va fi benefică pentru ambele națiuni“, a scris Zelenski pe Twitter.

Update:

Primirea Președintelui Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, la Palatul Cotroceni

- Ceremonia primirii oficiale (Oportunități de imagine pentru toți jurnaliștii acreditați)

- Fotografie oficială (Oportunități de imagine pentru cameramanii și fotografii oficiali, precum și pentru fotoreporterii acreditați)

- Convorbiri tête-à-tête

- Convorbiri oficiale

(Oportunități de imagine pentru cameramanii și fotografii oficiali)

- (aprox. ora 14:15) Declarații de presă comune (Acces pentru fotoreporteri și 1 reporter sau redactor / instituție acreditați permanent la Administrația Prezidențială)

Update:

Conducerea Parlamentului va convoca o ședință la care va participa președintele Zelenski. Aceasta va fi convocată pentru ora 17:00. Potrivit informațiilor, aceasta nu va dura mai mult de 20 de minute.

Este, de aememenea, de așteptat ca programul președintelui Zelenski să sufere modificări.

Update:

Volodimir Zelenski este așteptat și de premierul Marcel Ciolacu la Palatul Victoria, potrivit Antena 3 CNN. De asemenea, președintele ucrainean va susține și un discurs în Parlamentaul României, unde va avea întrevederi cu președinții celor două Camere, Alfred Simonis și Nicolae Ciucă.

Update:

„Avem date care demonstrează foarte clar că Rusia este interesată să incite la război în Orientul Mijlociu. Pentru ca o nouă sursă de durere și suferință să erodeze unitatea globală și să exacerbeze clivajele și controversele, ajutând Rusia să distrugă libertatea în Europa“, a transmis Zelenski pe Twitter, cu câteva ore înainte de apleca spre România.

Știrea inițială:

Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi, marţi, la Palatul Cotroceni, pe omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, care va efectua o vizită oficială în ţara noastră, a informat Administraţia Prezidenţială, citată de Agerpres.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, vizita, efectuată la invitaţia şefului statului, reconfirmă continuarea sprijinului necondiţionat al României pentru Ucraina, în contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva acestei ţări, precum şi caracterul special al relaţiei bilaterale dintre cele două ţări, potenţialul acesteia şi necesitatea discutării, la cel mai înalt nivel, a proiectelor şi temelor de interes comun.

"Consultările politice aprofundate, la Bucureşti, dintre preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Volodimir Zelenski vor permite, astfel, analizarea amplelor măsuri decise şi puse în aplicare de România în sprijinul Ucrainei, în vederea consolidării acestora, precum şi discutarea situaţiei de securitate în regiune şi la Marea Neagră şi a demersurilor necesare pentru gestionarea acesteia", a precizat sursa citată.

Iohannis va pune accentul pe "abordări constructive şi pragmatice în domeniile prioritare de cooperare bilaterală şi de interes comun, în special pe extinderea conexiunilor transfrontaliere, dezvoltarea relaţiilor economice, integrarea europeană şi euroatlantică ale Ucrainei, precum şi respectarea deplină a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale".

Conform agendei preşedintelui Klaus Iohannis, omologul ucrainean va fi primit la ora 13:00 la Palatul Cotroceni. Cei doi preşedinţi vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale, la finalul cărora vor susţine declaraţii comune de presă.

Zelenski, prima vizită în România. Unde s-a mai întâlnit cu președintele Klaus Iohannis

Vizita președintelui Volodimir Zelenski în România este prima pe care acesta o face în țara noastră de la izbucnirea conflictului din Ucraina, în februarie 2022, și, totodată, prima vizită în calitate de președinte al Ucrainei la București.

În ultimii ani, Volodimir Zelenski a avut mai multe întâlniri cu președintele Klaus Iohannis. De curând, cei doi șefi de stat s-au întâlnit la Chișinău, la summitul Comunității Politice Europene, organizat de președintele Maia Sandu. De asemenea, Zelenski și Iohannis s-au mai întâlnit și pe 20 septembrie 2023, la New York, la un eveniment organizat cu ocazia Adunării Generale a ONU. Principalul subiect de discuție de acum aproape o lună s-a referit la exportul cerealelor ucrainene pe teritoriul țării noastre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel