Data publicării:

Zelenski și-a făcut publică averea. Documentele arată toate sursele de bani: chirii, titluri de stat, salarii

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a făcut publice veniturile din 2021 și 2022 ca parte a unui efort de promovare a transparenței și de eliminare a corupției endemice, relatează Reuters. 

Într-o postare pe site-ul prezidențial, Zelenski a menționat că veniturile sale au scăzut în 2021 și au continuat să scadă în 2022, atunci când a fost declanșată invazia de către Rusia. 

În 2021, cu un an înainte de invazie, Zelenski și familia sa au raportat venituri de 10,8 milioane de grivne (286.168 USD), în scădere cu 12 milioane de grivne față de anul precedent. Cifra din 2021 includea venituri de 142.000 USD obținute din obligațiuni guvernamentale.

În 2022, venitul familiei Zelenski a scăzut și mai mult la 3,7 milioane de grivne, deoarece ar fi obținut venituri mai mici din chirii. Proprietățile imobiliare pe care le deținea din cauza izbucnirii războiului nu ar mai fi produs bani. 

Zelenski a cerut funcționarilor publici din Ucraina să-și dezvăluie veniturile, ca parte a eforturilor de creștere a transparenței și de eliminare a corupției, pentru că Ucraina încearcă să îndeplinească cerințele stricte pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Țările occidentale cer eliminarea corupției din Ucraina

Aliații occidentali care furnizează arme și asistență financiară, precum și organisme internaționale precum Fondul Monetar Internațional au cerut, de asemenea, asigurări cu privire la eforturile de eliminare a corupției.

Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției a Ucrainei, unul dintre numeroasele organisme dedicate expunerii și eliminării corupției, a redeschis luna trecută controlului public un registru privind veniturile declarate. (1 USD = 37,7400 grivne), relatează Reuters. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel