Zelenski s-a întâlnit cu şeful AIEA, înainte de inspecția la centrala nucleară din Zaporojie: Aceasta este una din problemele prioritare
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Zelenski s-a întâlnit cu şeful AIEA, înainte de inspecția la centrala nucleară din Zaporojie: Aceasta este una din problemele prioritare - Foto Agerpres
Zelenski s-a întâlnit cu şeful AIEA, înainte de inspecția la centrala nucleară din Zaporojie: Aceasta este una din problemele prioritare - Foto Agerpres
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a primit marţi la Kiev o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care a sosit în Ucraina pentru a inspecta centrala nucleară din Zaporojie (sud), ocupată de trupele ruse, a indicat preşedinţia ucraineană, citată de AFP.

"Vrem ca misiunea AIEA, condusă de directorul (general Rafael) Grossi, să găsească o cale de trecere prin... coridoarele de securitate pentru a ajunge la centrală şi a face maximum cu scopul de a evita pericolele la scară mondială", a declarat Zelenski în timpul întâlnirii, potrivit înregistrării video publicate de preşedinţie.

"Aceasta este una din problemele prioritare ale securităţii Ucrainei şi a lumii întregi din cauza ocupării centralei noastre din Zaporojie de către militari ruşi şi a unui risc ridicat de producere a unei explozii" şi a unei catastrofe nucleare, a continuat el.

Comunitatea internaţională trebuie să obţină de la Rusia "o demilitarizare imediată a centralei, plecarea tuturor militarilor ruşi cu toate explozibilelele lor, cu toate armele lor" şi revenirea acestei instalaţii "sub control ucrainean" cu stabilirea unei "zone demilitarizate" în jurul ei, a cerut Zelenski.

Centrala nucleară din Zaporojie este cea mai mare din Europa



Centrala nucleară din Zaporojie, una din cele patru care funcţionează în Ucraina, este cea mai mare din Europa cu cele şase reactoare ale sale cu o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare.

Ea a intrat sub controlul trupelor ruse în martie, la scurt timp după lansarea de către Moscova a ofensivei sale în Ucraina şi a fost vizată de mai multe bombardamente de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc.

Săptămâna trecută, centrala a fost deja debranşată de la reţeaua electrică pentru scurt timp pentru prima oară în istoria sa, după avarierea liniilor electrice.

Deşi atât Moscova, cât şi Kievul şi-au declarat interesul ca AIEA să-şi îndeplinească misiunea şi să poată inspecta starea centralei nucleare, apropierea ei de zonele de luptă face dificilă acest lucru, notează EFE.

Administraţia prorusă din Energodar, oraş din sudul Ucrainei controlat de armata rusă şi unde se află această centrală nucleară, a denunţat marţi într-un comunicat un nou atac din partea forţelor ucrainene asupra ei.

Potrivit comunicatului, forţele ucrainene ar fi folosit artilerie de calibru mare şi "au fost înregistrate două lovituri lângă clădirea de depozitare a combustibilului uzat".

Mai mult, administraţia prorusă susţine că prin aceste acţiuni partea ucraineană ar dori să împiedice vizita inspectorilor AIEA la centrală.

Noi acuze la adresa Rusiei



La rândul său, Kievul a acuzat armata rusă că a bombardat posibilele rute prin care misiunea ar putea ajunge la uzină.

"Totul era previzibil. Rusia atacă cu premeditare coridoarele prin care misiunea AIEA trebuie să ajungă la centrala nucleară din Zaporojie", a indicat marţi pe Twitter consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak.

El a explicat că armata rusă desfăşoară aceste acţiuni pentru a propune o trecere prin peninsula anexată Crimeea şi anumite zone din regiunile Doneţk şi Lugansk, ocupate de Rusia, lucru căruia guvernul ucrainean i se opune categoric.

Podoliak a insistat ca experţii AIEA trebuie să ajungă la centrală prin teritoriul controlat de Ucraina.

"Suntem încrezători că misiunea AIEA se va desfăşura aşa cum s-a convenit. O repet din nou: ne interesează această misiune şi o aşteptăm de mult timp", a reacţionat şi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de EFE.

În conferinţa sa zilnică de presă, Peskov a insistat că "operaţiunea militară specială (în Ucraina) continuă metodic, conform planurilor, iar toate obiectivele acesteia vor fi îndeplinite".


Sosirea misiunii AIEA la Kiev a coincis cu...



Sosirea misiunii AIEA la Kiev - confirmată de Ministerul ucrainean al Energiei, a coincis cu intensificarea acţiunilor militare în sudul ţării, conform agenţiei de presă Interfax.

Acolo, forţele ucrainene au lansat luni o contraofensivă în care, potrivit comandamentului militar ucrainean, au spart prima din cele trei linii defensive ruseşti în mai multe sectoare ale frontului.

Autorităţile ucrainene au avertizat că nu vor oferi informaţii despre contraofensivă pentru a nu împiedica desfăşurarea acesteia, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel