Zelenski, propunere neașteptată pentru partea rusă
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Viktor Medvedciuk, fondatorul partidului pro-rus 'Platforma de opoziţie-Pentru viaţă'
Viktor Medvedciuk, fondatorul partidului pro-rus 'Platforma de opoziţie-Pentru viaţă'
Volodimir Zelenski a propus marţi seară Moscovei să îl ofere pe deputatul şi omul de afaceri ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin arestat recent, la schimb cu ucrainenii aflaţi în captivitate în Rusia, informează miercuri AFP.

'Propun Federaţiei Ruse să schimbăm acest bărbat cu băieţii şi fetele noastre care sunt în prezent în captivitate în Rusia. De aceea este important ca forţele noastre de ordine şi armata să ia în considerare şi această posibilitate', a spus preşedintele Zelenski într-o intervenţie video postată pe Telegram.

'Şi ca Medvedciuk să fie un exemplu pentru voi. Nu a scăpat nici fostul oligarh. Ca să nu mai vorbim de criminalii de o anvergură mai redusă din hinterlandul rus. Îi vom prinde pe toţi', a adăugat şeful statului ucrainean.

Autorităţile ucrainene au anunţat mai devreme în cursul zilei de marţi arestarea lui Viktor Medvedciuk, fondatorul partidului pro-rus 'Platforma de opoziţie-Pentru viaţă', care avea aproximativ treizeci de deputaţi în parlament înainte de a fi interzis în luna martie.

Vezi și: Zelenski ironizează afirmaţiile lui Putin, care a declarat că războiul merge conform planului

În vârstă de 67 de ani, Medvedciuk se afla în arest la domiciliu din mai 2021, după ce a fost acuzat de înaltă trădare şi tentativă de jefuire a resurselor naturale din Crimeea. Pe 26 februarie, la două zile după începerea invaziei, poliţia ucraineană a constatat dispariţia sa în timpul unei vizite de monitorizare.

A 12-a avere în Ucraina în 2021 cu 620 de milioane de dolari conform revistei Forbes, Viktor Medvedciuk este cunoscut pentru legăturile sale cu preşedintele Vladimir Putin, naşul uneia dintre fiicele sale. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze arestarea acestuia, precizează Agerpres.

Zelenski a refuzat să-l primească pe președintele Germaniei

Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, ar fi intenționat să călătorească la Kiev, dar acesta nu a fost primit de Volodimir Zelenski.

Frank-Walter Steinmeier a dorit să călătorească la Kiev „pentru a trimite un semnal puternic de solidaritate europeană cu Ucraina”, după cum chiar el, marți după-amiază.

„Eram pregătit pentru asta. Dar, evident, trebuie să recunosc, nu s-a dorit același lucru și la Kiev.”, a adăugat el.

BILD raportase anterior că președintele Germaniei plănuia o vizită în Ucraina și că aceasta a fost respinsă la Kiev. În ultimele zile, omologul său polonez Andrzej Duda i-a sugerat să călătorească în Ucraina cu el și președinții baltici (din Estonia, Lituania, Letonia), a declarat Steinmeier, marți, la Varșovia. O posibilă dată de vizită ar fi fost mâine, miercuri.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a opus acestui lucru. Acesta nu vrea să-l întâlnească pe Steinmeier la Kiev în acest moment, în timp ce alți politicieni din UE au voie să vină.

Motivul ar fi legat de legăturile strânse ale lui Steinmeier cu Rusia din ultimii ani. În calitate de ministru de externe, Steinmeier a avut contacte strânse cu, printre alții, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Steinmeier a fost, de asemenea, un mare susținător al controversatei conducte Nord Stream 2 și este considerat arhitectul politicii guvernului federal pentru Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel