Zelenski promite să recupereze Crimeea
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Zelenski promite să recupereze Crimeea
Zelenski promite să recupereze Crimeea
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a promis compatrioţilor săi că va recuceri peninsula Crimeea anexată de Rusia. 

Drapelul ucrainean va flutura din nou deasupra Ialta şi Sudak, deasupra Djankoi şi Ievpatoria, a declarat Zelenski în mesajul său video de luni seara de la Kiev, citat de DPA. Bineînţeles, vom elibera şi Crimeea noastră.

Armata rusă a ocupat peninsula de la Marea Neagră în 2014, când Ucraina era slăbită în urma unei schimbări de putere şi nu a putut opune rezistenţă. Apoi a fost organizat un referendum, care nu este recunoscut la nivel internaţional, iar Crimeea a fost anexată la Rusia.

Zelenski a pledat întotdeauna pentru o revenire a peninsulei la Ucraina, dar rareori a afirmat acest lucru cu atâta forţă ca obiectiv de război, scrie DPA.

Apel către locuitorii din Donețk și regiunea Harkov

Preşedintele a făcut apel la cetăţenii Ucrainei să păstreze legătura cu părţile ţării ocupate de Rusia, cum ar fi Doneţk sau regiunea Harkov.

El a spus că aceste zone vor fi eliberate din nou. 'Spuneţi-le că armata ucraineană va veni cu siguranţă!'. În est, în Donbass, armata se află sub presiune. Aceasta are nevoie urgentă de artilerie modernă din partea partenerilor săi străini, a spus Zelenski, notează Agerpres.

Citește și - Volodimir Zelenski: Costul uman al bătăliei de la Severodoneţk este înspăimântător

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre "costul uman" al bătăliei de la Severodoneţk. 

"Costul uman" al bătăliei de la Severodoneţk, un oraş strategic din estul Ucrainei, este "înspăimântător", a declarat luni preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, transmite Agerpres. El a făcut aceste declarații în contextul în care ruşii şi-au întărit controlul acolo în ultimele zile fără a reuşi, totuşi, să cucerească în întregime această localitate, notează AFP.

"Costul uman al acestei bătălii pentru noi este foarte mare. Este chiar înspăimântător", a spus Volodimir Zelenski în mesajul său adresat zilnic ucrainenilor difuzat pe Telegram.

"Bătălia pentru Donbas va rămâne cu siguranţă în istoria militară drept una dintre cele mai violente bătălii din Europa", a subliniat preşedintele ucrainean.


"Până la 100 de soldaţi ucraineni" sunt ucişi şi "500 răniţi în fiecare zi" în luptele cu armata rusă, a declarat joi ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov. Vezi articolul inițial aici!

Citește și - Zelenski: Forțele ucrainiene sfidează așteptările. Rusia, împiedicată să invadeze estul țării

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că forțele sale sfidează așteptările.

Cu toate acestea, Volodimir Zelenski a declarat că forțele sale sfidează așteptările, împiedicând trupele rusești să invadeze estul Ucrainei, unde luptele sunt cele mai aprige de câteva săptămâni, relatează Associated Press.

În discursul său video zilnic, Volodimir Zelenski s-a declarat mândru de faptul că apărătorii ucraineni reușesc să frâneze avansul rusesc în regiunea Donbas.

„Vă amintiți cum Rusia, la începutul lunii mai, spera să cucerească tot Donbasul?", a spus președintele adăugând: „Suntem în iunie, Donbasul rezistă!” Vezi articolul inițial aici!

Zelenski cere Occidentului mai multe arme




La rândul său, Volodimir Zelenski a indicat la 1 iunie că armata sa pierde "între 60 şi 100 de soldaţi" zilnic.

"Avem de-a face cu Răul absolut", a comentat el luni seară. Înainte de a adăuga: "Nu avem de ales decât să mergem înainte şi să ne eliberăm ţara", ale cărei regiuni ocupate de ruşi în sud şi est care se confruntă cu "o blocadă civilizaţională", ruşii "blocând toate comunicaţiile" spre exterior.

Volodimir Zelenski a cerut din nou Occidentului să furnizeze "mai multe arme" armatei ucrainene, într-un moment în care trupele Moscovei controlează cea mai mare parte a Severodoneţkului şi continuă să lovească artileria ucraineană.

Mai devreme în cursul serii, guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, a indicat că "70%-80% din oraş" este ocupat de ruşi, precizând că "cele trei poduri (care leagă Severodoneţk de oraşul vecin Lisiceansk) sunt distruse".

O nouă groapă comună, descoperită în Bucea. "Au fost executaţi cu laşitate cu un glonţ în cap"

Şapte cadavre au fost descoperite luni într-o nouă groapă comună, în apropiere de Bucea, unde au fost găsite cadavre de civili după retragerea armatei ruse din regiunea Kievului la finalul lunii martie, a anunţat poliţia ucraineană, relatează Agerpres, citând AFP.

"Şapte civili au fost torturaţi de ruşi, apoi executaţi cu laşitate cu un glonţ în cap", a scris pe Facebook şeful poliţiei din Kiev, Andrii Nebîtov, precizând că "mai multe victime aveau mâinile şi genunchii legaţi".

"Această groapă comună a fost descoperită astăzi acolo unde au fost staţionaţi militarii ruşi, în apropiere de satul Mîroţke", situat la 10 km nord-vest de Bucea şi la 35 de km de Kiev pe aceeaşi axă, a adăugat el.

Şeful poliţiei din regiunea Kievul a precizat că "lucrează în prezent la identificarea victimelor". După plecarea soldaţilor ruşi din regiunea Kiev şi descoperirea a sute de cadavre de civili ucraineni, Bucea a devenit simbolul crimelor de război imputate Rusiei de către Ucraina. Moscova a respins în mai multe rânduri acuzaţiile, denunţând "falsificări" orchestrate de Kiev cu sprijinul Occidentului.

La sfârşitul lunii aprilie, au fost găsite cadavrele a trei bărbaţi aparent torturaţi şi ucişi de gloanţe, legaţi la ochi, într-o groapă comună la Mîroţke, conform poliţiei din Kiev.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel