Data publicării:

Zelenski, prima călătorie în Germania de la începutul invaziei. Întrevedere cu Scholz și Steinmeier pentru mai mult armament

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky s-a întâlnit duminică cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, în prima sa călătorie în Germania de la invazia Rusiei.   

Acesta se va întâlni și cu cancelarul Olaf Scholz duminică mai târziu. Vizita are loc în timp ce Zelensky caută noi livrări de arme pentru a-și ajuta țara să respingă invazia rusă și fonduri pentru a reconstrui ceea ce a fost distrus după mai bine de un an de conflict devastator, scrie France 24.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și-a anunțat duminică sosirea la Berlin pentru o vizită oficială, după ce a plecat din Roma, în urma întâlnirilor cu Papa Francisc și premierul italian Giorgia Meloni.

În timpul unei vizite la Roma sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că s-a întâlnit cu Papa Francisc la Vatican și i-a mulțumit că s-a concentrat asupra situației a milioane de ucraineni după invazia rusă. 

Zelenski s-a întâlnit și cu premierul Giorgia Meloni, care i-a promis sprijinul deplin al Italiei în eforturile de a respinge „agresiunea brutală și nedreaptă” a Rusiei.

Zelenski a anunţat că va călători, duminică, în Germania, pentru a se întâlni cu liderii de vârf ai economiei europene. Călătoria vine imediat după ce Berlinul a declarat că pregătește un nou pachet de arme în valoare de 2,7 miliarde de euro pentru Kiev, în care sunt incluse tancuri, vehicule blindate și sisteme de apărare aeriană.

Zelenski e sceptic că Papa Francisc poate media războiul

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns negativ în privinţa posibilităţii ca Papa Francisc să medieze în războiul din Ucraina dintre Kiev şi Moscova, informează Agerpres, care citează DPA.

Întrebat despre acest lucru într-un interviu de postul de televiziune Rai 1 în timpul unei vizite pe care preşedintele Zelenski o întreprinde în Italia, acesta a spus: "Cu tot respectul pentru Papă, ideea este că nu avem nevoie de mediatori între Ucraina şi agresorul care ne-a ocupat teritorii, ci de un plan de acţiune pentru o pace justă în Ucraina".

Preşedintele Zelenski a spus că trecutul a arătat că nu este posibil să se negocieze cu preşedintele rus Vladimir Putin."Nici o ţară din lume nu poate face asta", a spus liderul ucrainean.

Anterior, preşedintele Zelenski s-a întâlnit cu Suveranul Pontif, precum şi cu lideri politici italieni.

Preşedintele ucrainean i-a cerut Papei Francisc să condamne mai clar Rusia, după întrevederea de 40 de minute, care a avut loc la Vatican.

"Sunt recunoscător pentru atenţia personală acordată tragediei a milioane de ucraineni", a scris Zelenski pe Twitter."Am vorbit despre zeci de mii de copii deportaţi"."În plus, i-am cerut (Papei Francisc) să condamne crimele înfăptuite de Rusia în Ucraina. Pentru că nu poate exista egalitate între victimă şi agresor".

Papa Francisc a atras în mod repetat critici din partea Ucrainei după declanşarea invaziei ruse anul trecut, încercând să evite să se adreseze direct sau să condamne părţile în conflict.

Prim-ministrul Giorgia Meloni a promis sprijin Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei "atât timp cât este necesar şi mai mult", în cadrul întâlnirii cu liderul ucrainean, pe care l-a numit "prietenul ei". Kievul trebuie să fie plasat într-o poziţie puternică pentru negocieri cu Rusia "pentru că pacea nu poate urma capitulării, aceasta ar fi o pace periculoasă pentru Europa", a spus Meloni.

Volodimir Zelenski a mulţumit Italiei pentru sprijinul acordat. El a spus că a fost mişcat de numeroasele steaguri ucrainene pe care le-a văzut pe străzile Romei.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel