Data publicării:

Zelenski neagă că o încetare a focului cu Rusia ar fi discutată în turneul său european

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat că o eventuală încetare a focului cu Rusia ar fi discutată în turneul său european.

O încetare a focului între Ucraina şi Rusia "nu este un subiect al discuţiilor" cu aliaţii Kievului, a declarat joi la Paris preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după o întrevedere cu omologul său francez Emmanuel Macron, transmit AFP și Agerpres.

"Nu am discutat despre o încetare a focului", a insistat în faţa presei preşedintele ucrainean, care a cerut o creştere rapidă a ajutorului occidental. "Vine iarna, avem nevoie de ajutorul vostru", a spus el, în timp ce sistemul energetic al Ucrainei este parţial distrus de bombardamentele ruseşti, iar pe frontul din estul Ucrainei trupele Kievului nu reuşesc să oprească înaintarea armatei ruse care anunţă aproape zilnic ocuparea unor noi localităţi.

Conform unor relatări din presa internaţională, Ucraina ar fi dispusă să accepte o încetare a focului de-a lungul actualei linii a frontului, fără a recunoaşte pierderi teritoriale, în schimbul unor garanţii de securitate oferite de SUA şi aderării la UE.

Întrebat joi despre aceste relatări, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a spus că Rusia nu a primit niciun semnal cu privire la vreo dorinţă a Kievului de încetare a focului. "Sunt multe speculaţii şi teorii pe această temă în mass-media", a indicat oficialul rus, citat de agenţia EFE.

De partea sa, în declaraţia acordată presei la Paris, preşedintele Zelenski a atribuit aceste informaţii unei "dezinformări" ruseşti.

Preşedintele francez l-a asigurat pe omologul său ucrainean că ajutorul pe care Franţa îl oferă Ucrainei continuă "conform angajamentelor" şi a subliniat în acest sens "progresele în instruirea şi echiparea unei brigăzi" a armatei ucrainene.

Venit la Paris de la Londra, Zelenski se va deplasa apoi la Roma şi Berlin într-un un turneu european fulger pentru a le prezenta principalilor săi aliaţi un "plan de victorie", pe care l-a prezentat mai întâi Statelor Unite luna trecută. Singurul detaliu pe care el l-a dezvăluit public despre acest plan este că include ca element fundamental invitarea Ucrainei să adere la NATO, admiţând însă că aderarea se va putea face doar după încheierea războiului.

Potrivit unor oficiali americani, administraţia de la Washington este preocupată de faptul că acest plan al preşedintelui ucrainean nu cuprinde o strategie cuprinzătoare şi este doar puţin mai mult decât o cerere reîmpachetată de a primi mai multe arme şi de a fi ridicate restricţiile ce împiedică lovirea teritoriului rus cu rachete primite de Ucraina ca ajutor militar din partea Occidentului. Planul pleacă de la presupoziţia unei înfrângeri totale a Rusiei în război, obiectiv considerat nerealist de unii oficiali americani, scrie Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel