Zelenski limitează publicitatea la jocurile de nororc și le interzice soldaților să joace
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ordonat noi restricții pentru cazinourile online din Ucraina, inclusiv limitări ale publicității și interzicerea soldaților de a juca la jocuri de noroc în timpul războiului.

Noile regulamente, prezentate într-un decret al Consiliului de Securitate și Apărare de Stat al Ucrainei, vin după ce activistul ucrainean și militar Pavlo Petrychenko a lansat o campanie care evidenția adicțiile la jocuri de noroc ale soldaților și a cerut lui Zelenski să impună controluri mai stricte asupra cazinourilor online. Petrychenko a murit în luptă pe 15 aprilie, scrie POLITICO.

„Personalul militar a fost depărtat de familiile lor pentru al treilea an, în condiții stresante și fără posibilitatea odihnei complet, astfel că sunt deosebit de vulnerabili psihologic“, a declarat Petrychenko în textul petiției sale. „Pentru mulți, jocurile de noroc devin singura modalitate de a face față stresului și, prin urmare, provoacă rapid o dependență de dopamină și slăbesc autocontrolul“.

„Există cazuri când soldații dependeți de jocuri de noroc cheltuiesc toți banii lor la cazionouri și contractează credite mici, punându-se astfel și pe familiile lor în datorii“, a mai spus Petrychenko.

Noile reguli vor obliga operatorii de jocuri de noroc să limiteze durata sesiunilor de joc, numărul de conturi pe care le poate înregistra un utilizator, precum și suma pe care o poate paria o persoană în fiecare zi.

Restricțiile vor intra în vigoare în decurs de o lună. Cu toate acestea, unii experți au susținut că multe dintre restricțiile din această ordonanță existau deja într-o lege care legaliza jocurile de noroc, adoptată de Ucraina în 2020, după o interdicție de zece ani.

Mykyta Bondariev, un expert în domeniul jocurilor de noroc din Ucraina, a declarat că guvernul a dat prioritate veniturilor bugetare în detrimentul limitării exploatării adicțiilor la jocuri de noroc și a reducerii crimelor și fraudei legate de jocuri de noroc.

„Legalizați ce doriți - dar trebuie să vă gândiți mai întâi la oameni“, a declarat el. „Legalizați în acele volume pe care le puteți controla și reglementa eficient ca stat“.

Conform lui Bondariev, noul ordin este la fel de puțin probabil să aibă un impact, deoarece guvernul nu a creat încă un sistem eficient de monitorizare online a jocurilor de noroc. „Fără acesta, toate aceste restricții vor funcționa doar pe hârtie“, a declarat el pentru POLITICO.

În 2023, numărul persoanelor înregistrate pe lista de adicți la jocuri de noroc a statului, care le interzice accesul la cazinourile online, a crescut de la 450 la 3.700, conform Comisiei Ucrainei pentru Reglementarea Jocurilor de Noroc și Loteriilor. Cu toate acestea, lista probabil subestimează numărul real de adicți, deoarece include doar cei care și-au adăugat numele voluntar sau sunt obligați să o facă de către o instanță.

Comandantul șef al Armatei Ucrainei, Oleksandr Syrskiy, va fi însărcinat cu interzicerea jocurilor de noroc de către personalul militar în timpul actualului război cu trupele ruse invadatoare.

Cu toate acestea, Maksym Skubenko, CEO-ul ONG-ului VoxUcraine și sergent junior în Brigada de Asalt Separată Nr. 5 din Kiev, care acum se luptă în apropierea orașului Bakhmut, a declarat pentru POLITICO că o interdicție nu va funcționa.

„Interdicția chiar ar putea agrava situația“, a declarat el, evidențiind că există deja cazinouri ilegale. O soluție mai bună, a susținut el, ar fi creșterea culturii financiare a personalului militar.

Deși el însuși nu a arătat niciodată interes pentru cazinourile online, Skubenko a amintit că când a servit în Forțele de Apărare Teritorială din regiunea Kiev, câțiva oameni din unitatea sa jucau des. „Nimeni nu juca în timpul ostilităților active. Nu era pur și simplu timp deloc“, a declarat el.

„Trebuie să existe o persoană în fiecare unitate care știe ce se întâmplă cu soldații, starea lor psihologică, ce citesc și la ce joacă în timpul liber“, a declarat Skubenko pentru POLITICO. „Comanda trebuie să identifice, de asemenea, luptătorii care pot fi numiți lideri de opinie în armată și să coopereze cu ei. Pentru că alți soldați ascultă cuvintele lor“.

Salariile lunare ale soldaților ucraineni variază între 30.000 și 100.000 UAH (700 și 2.350 EUR), în funcție de gradul militar și performanța în luptă. Salariul minim în Ucraina este de 8.000 UAH (190 EUR).

Guvernul ucrainean a alocat peste 862 de miliarde de UAH (20 de miliarde de euro) din fondurile de stat pentru salariile militare în 2024 - cea mai mare parte a cheltuielilor de apărare pe care Kiev trebuie să le acopere fără ajutor extern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel