Zelenski, la București. Chirieac: Este încolțit. Cele mai grave consecințe asupra României
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre importanța vizitei președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în România, în contextul celor două războaie din acest moment.

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat prezența la București a președintelui ucrainean, Volodomir Zelenski, în premieră de la invazia Rusiei, în 24 februarie 2022.

”Mesajul este clar, Volodimir Zelenski este încolțit în acest moment și adevărul este că o înfrângere a sa, în Ucraina, de către Vladimir Putin va avea cele mai grave consecințe asupra României.

Dintre toate țările NATO, România ar fi cea mai afectată. Nu greșim dacă spunem în acest moment că Ucraina este România. 

De ce spun asta? În urmă cu trei săptămâni a avut loc o conferință la Kiev, cu experți de primă mărime, am discutat cu dânșii. În conferință nu s-a discutat ce vă spun acum. Dacă Rusia ar câștiga în Ucraina, ar ocupa Odesa și Bucha, ar face joncțiunea cu Transnistria și ar zdrobi Republica Moldova sub șenilele tancurilor, nu cele din Transnistria, acelea nu mai funcționează de vreo 30 de ani, ci tancurile noi.

Asta înseamnă că România ar fi în graniță cu Federația Rusă și s-ar ridica o nouă Cortină de fier, aici, pe Prut. Este situația cea mai nefavorabilă pentru un stat NATO, fiindcă Polonia, țările baltice, se vor învecina în continuare cu Ucraina, pentru că nu vor ajunge până la Lyov.

Deci, pentru noi este esențial ca Volodimir Zelenski să primească tot sprijinul posibil”, a explicat Bogdan Chirieac, la Realitatea Plus.

De altfel, analistul a afirmat că deja România, ca membră a NATO, a făcut pași importanți în acest sens: ”Le-am dat 1% din PIB, anul trecut, 80% din exportul de cereale ucrainiene trec prin România, cu toate consecințele economice pentru noi”.

Războiul din Orientul Mijlociu, efecte asupra celui din Europa

Mai mult decât atât, Bogdan Chirieac a ținut să sublinieze și ce impact are asupra războiului din Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu, unde Israel a decretat stare de război în urma atacurilor sângeroase ale grupării Hamas.

”Problema este că războiul din Orientul Mijlociu va seca o mare parte din sprijinul american pentru Ucraina, așa cum s-a întâmplat și la ultima finanțare a SUA, pentru următoarele 45 de zile nu este trecut niciun ajutor pentru Ucraina.

Am văzut acum, dimineață, Reuters anunța că ar putea să introducă la pachet ajutorul pentru Israel cu ajutorul pentru Ucraina, speră administrația Biden ca lucrul acesta să treacă mai ușor prin Congres.

În Europa, știți foate bine că există oboseală reală față de războiul din Ucraina, este oficial Ungaria, acum Slovacia, Austria.

Austria nu este membră NATO, dar este membră EU și se pare că este placă turnantă pentru banii rusești, în continuare, în UE”, a mai spus analistul.

Relațiile bilaterale dintre Ucraina și România ”nu au fost niciodată calde”

Întrebat de ce nu a venit Volodimir Zelenski mai devreme în România, Bogdan Chirieac a afirmat că relațiile dintre cele două țări nu au fost cele mai bune.

”Vizita lui Zelenski este esențială pentru Ucraina, dar și pentru România. De ce nu a venit până acum? Relațiile dintre țările noastre, trebuie să o spunem cinstit, nu au fost niciodată calde după prăbușirea URSS.

Am văzut declarațiile celor care s-au refugiat în România, în aceste 18 luni. Au fost șocați să găsească o cu totul altă atmosferă față de ce-i îndoctrina propaganda rusă și propaganda ucrainiană. Alți oameni, altă abordare față de ce se așteptau ei.

Apoi, Pactul Ribbentrop-Molotov planează încă asupra relațiilor bilaterale”, a mai spus analistul Bogdan Chirieac.

Citește și: Importanța vizitei lui Zelenski în România. Generalul Dan Grecu: Nu au fost deloc generoși. Va fi o situație foarte sensibilă 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel