Zelenski, în centrul atenției. Sesiune dedicată Ucrainei la Adunarea Generală ONU
Autor: Cristian Cîșleanu | Publicat pe: 18 sep 2023, 19:40
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va avea o sesiunea dedicată la Adunarea Generală ONU.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi unul din marii protagonişti ai celei de-a 78-a sesiuni anuale a Adunării Generale a ONU, un forum unde-şi dau întâlnire săptămâna aceasta liderii marilor puteri, dar acum vor lipsi unii dintre principalii şefi de stat sau de guvern.

Zelenski, care anul trecut a participat la Adunarea Generală a ONU prin videoconferinţă, va fi unul dintre primii care se vor adresa acesteia în deschiderea sesiunilor de marţi, iar în ziua următoare va vorbi în faţa Consiliului de Securitate al ONU, într-o sesiune dedicată Ucrainei.

Dar secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a ţinut să tempereze eventuale aşteptări că prezenţa preşedintelui Ucrainei ar putea duce la vreun progres către încheierea războiului cu Rusia. "Pentru a spune onest, nu văd la această Adunare Generală condiţiile unui dialog de pace serios. Cred că părţile sunt departe de această posibilitate în acest moment", a spus Guterres sâmbătă, într-un interviu televizat.

Din diferite motive, Marea Britanie şi Franţa au decis anul acesta să trimită la New York delegaţii de al doilea nivel, contrar obiceiului lor pentru un asemenea eveniment.

În cazul Franţei, singurele explicaţii oferite oficial fac referire la agenda preşedintelui Emmanuel Macron, care-l va primi la Paris pe regele Charles al III-lea şi apoi pe Papa Francisc la Marsilia, astfel că delegaţia franceză va fi condusă de şefa diplomaţiei, Catherine Colonna.

Cât despre absenţa premierului britanic - prima în ultimul deceniu -, aceasta pare să aibă raţiuni mai degrabă politice. Potrivit cotidianului The Guardian, premierul Rishi Sunak nu ar dori să se confrunte la ONU cu criticile altor lideri legate de atitudinea evazivă a guvernului de la Londra faţă de angajamentele asumate în combaterea schimbărilor climatice, mai ales că aceasta este una dintre temele Adunării Generale de anul acesta.

Rusia şi China îşi vor trimite de asemenea miniştrii de externe în fruntea delegaţiilor, dar în cazul lor aceasta a fost o practică obişnuită în ultimii ani. Iar prezenţa preşedintelui rus Vladimir Putin era oricum exclusă, dat fiind mandatul de arestare emis împotriva lui de Curtea Penală Internaţională. Din motive ce ţin de rangul reprezentării, şeful delegaţiei ruse, ministrul de externe Serghei Lavrov, se va adresa Adunării Generale abia sâmbătă, după care va susţine mult aşteptata sa conferinţă de presă.

În ce-l priveşte pe preşedintele chinez Xi Jinping, acesta de asemenea şi-a redus drastic deplasările externe, anul acesta făcând doar două, prima la Moscova
în martie şi cealaltă la summitul BRICS din Africa de Sud în august.

Preşedintele american Joe Biden, lider al ţării gazdă, va fi desigur prezent la evenimentul la care vor participa şi alţi lideri aşteptaţi cu interes, precum preşedintele brazilian Lula da Silva, cel turc Recep Tayyip Erdogan, premierul israelian Benjamin Netanyahu sau preşedintele iranian Ebrahim Raisi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?