Zelenski îi îndeamnă pe ruşi să protesteze împotriva mobilizării anunțate de Putin
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Zelenski îi îndeamnă pe ruşi să protesteze împotriva mobilizării
Zelenski îi îndeamnă pe ruşi să protesteze împotriva mobilizării
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a îndemnat joi pe ruşi 'să 'protesteze' împotriva mobilizării pe frontul ucrainean anunţată de Kremlin sau 'să se predea' forţelor Kievului, notează AFP. 

'În acest război în şase luni, au fost ucişi 55.000 de soldaţi ruşi (...) Vreţi mai mulţi? Nu? Deci protestaţi! Luptaţi! Fugiţi! sau predaţi-vă' armatei ucrainene, a lansat Volodimir Zelenski în rusă în tradiţionalul său mesaj video.

'Acestea sunt opţiunile voastre pentru a supravieţui', a adăugat el. 'Sunteţi deja complici la toate crimele (armatei ruse), crimele şi torturile ale căror victime sunt ucrainenii. Pentru că tăceţi. Pentru că tăceţi mereu', a acuzat liderul de la Kiev.

El a adăugat că autorităţile ruse se pregătesc să mobilizeze 'până la un milion de oameni'.

Oficial, Moscova a anunţat cu o zi înainte mobilizarea cu începere de miercuri a 300.000 de rezervişti.

'Este momentul alegerii pentru voi. Pentru bărbaţii din Rusia, este alegerea de a muri sau de a trăi, de a deveni invalizi sau de a-şi păstra sănătatea. Pentru femeile din Rusia, alegerea este să-şi piardă pentru totdeauna soţii, fiii, nepoţii ori să încerce, totuşi, să îi protejeze împotriva morţii, împotriva războiului, împotriva unui singur bărbat', Vladimir Putin, a continuat preşedintele ucrainean.

Peste 1.300 de persoane au fost arestate miercuri în cursul unor manifestaţii improvizate împotriva mobilizării în întreaga Rusie, potrivit ONG-ului OVD-Info. Anunţul mobilizării a provocat şi un aflux de ruşi care doresc să părăsească ţara, cu cozi semnalate la frontierele terestre cu mai multe ţări. Nu este disponibilă nicio estimare a numărului acestora, menţionează AFP. Kremlinul a negat amploarea plecărilor, vorbind de un fenomen 'mult exagerat'. 

Citește și - Chirieac, după discursul lui Putin: Un lucru foarte rău. Războiul din Ucraina intră într-o nouă fază. Sunt 3 idei principale, dincolo de această propagandă

Vladimir Putin a anunţat miercuri o mobilizare militară parţială în Rusia pentru îndeplinirea obiectivelor 'operaţiunii militare speciale' în Ucraina, în cursul unui discurs televizat către naţiune, potrivit TASS, Reuters şi AFP.

Putin a declarat că a semnat un decret privind mobilizarea parţială începând de miercuri a rezerviştilor pentru 'operaţiunea militară specială' în Ucraina, ale cărei obiective nu s-au schimbat, a asigurat el. În discursul său televizat, anunţat iniţial pentru marţi seara, dar care fusese amânat din motive neprecizate, preşedintele rus a afirmat că obiectivul său este 'eliberarea' Donbasului, zonă minieră din estul Ucrainei compusă din regiunile Doneţk şi Lugansk şi că majoritatea populaţiei din această zonă nu doreşte să revină la ceea ce el a numit 'sub jugul' Ucrainei.

Pe un ton marţial, Vladimir Putin a spus că sprijină referendumurile de anexare care vor fi organizate în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, spunând că este de 'datoria lui morală' să-i protejeze pe locuitorii de aici de 'neonaziştii' aflaţi la putere la Kiev. Preşedintele rus a afirmat că ţara sa nu face decât să răspundă agresiunii Occidentului, care, potrivit lui, supune Moscova unui 'şantaj nuclear'

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat discursul.

”Este un lucru foarte rău pe care trebuie să îl vedem cu toții. Războiul din Ucraina intră într-o nouă fază. Nici pomeneală să se încheie, după gravele insuccese militare pe care le-a avut Putin în Ucraina. El face același lucru ca Iosif Vissarionovici St#lin. Va arunca sute de mii, milioane de soldați ruși, pe teritoriul Ucrainei, prost înarmați, prost echipați, prost instruiți, dar mulți. Cu puști și bombe vor rade totul în fața lor, militar sau civil! În tot discursul a insuflat rușilor ideea că țara sa se luptă cu NATO și cu Occidentul, nu cu Ucraina, însă nu a luat deloc în calcul că el, Putin, a invadat Ucraina, nu Ucraina a invadat Rusia.  Pentru a-și mobiliza oamenii a spus că Occidentul se pregătește să intre pe teritoriul Rusiei, că ”maica Rusia” este amenințată. Este absurd!

Sunt 3 idei principale, dincolo de această propagandă a lui Putin. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel