Zelenski face acuzații dure la adresa Rusiei, în urma bombardamentului centrului de detenție Olenivka
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Continuă bombardamentele ruse în sudul și estul Ucrainei, iar președintele Zelenski face acuzații dure, catalogând unele atacuri drept crime de război. Sorin Croitorescu vine cu detalii.

„Atacul de ieri asupra închisorii Olenivka, unde se aflau prizonieri de război ucraineni pe teritoriul separatist din estul Ucrainei este o crimă de război deliberată a Rusiei, o crimă deliberată în masă”, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Sâmbătă a început procedura de recuperare a celor 50 de cadavre ale militarilor ucraineni, care au murit în închisoarea din Olenivka, în urma actului numit terorist de comisarul parlamentar ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț.

El spune că penitenciarul din Olenivka, o localitate controlată de ocupanții ruși, sunt semnalate încălcări ale tuturor convențiilor de la Geneva și că reprezentanții organizațiilor internaționale sunt obligați să meargă acolo și să colecteze toate probele pentru expertiză.

Potrivit informațiilor transmise de armata Ucrainei, uciderea celor peste 50 de prizonieri ucraineni a fost comisă de mercenari ai grupului privat rusesc Wagner, transmite agenția Ukrinform.

Biroul procurorului general de la Kiev a mai raportat sâmbătă că de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie, au fost bombardate aproape 2.200 de unități de învățământ, între care 225 au fost complet distruse. Cel puțin 350 de copii au fost uciși și aproximativ 700 au fost răniț, scrie Rador.

Zelenski cere ca Rusia să fie recunoscută oficial drept stat terorist

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, cere ca Rusia să fie recunoscută oficial drept stat terorist, ca urmare a masacrului împotriva prizonierilor de război de la Olenivka, Doneţk. 

Potrivit lui Zelenski, este nevoie de o decizie care să fie luată acum.

"Ar trebui să existe o recunoaştere legală clară a Rusiei ca stat terorist. Fac un apel în special la Statele Unite ale Americii" - a subliniat liderul de la Kiev, într-un mesaj transmis vineri seară.

Volodimir Zelenski a remarcat că atacul de la Olenivka este o crimă de război comisă intenţionat de Rusia, un masacru împotriva prizonierilor de război ucraineni.

"Acum, garanţii (Crucea Roşie şi ONU, n.r.) trebuie să reacţioneze, trebuie să protejeze vieţile a sute de prizonieri de război ucraineni" - a adăugat preşedintele.

Potrivit părţii ucrainene, explozia din penitenciarul din Olenivka, în care se aflau apărători ucraineni, a fost planificată şi executată de Federaţia Rusă. Serviciul de Securitate al Ucrainei a interceptat convorbiri telefonice în care militari ruşi confirmă că trupele Rusiei sunt responsabile de explozia din închisoare, în care au murit peste 53 de prizonieri de război ucraineni. Serviciul de informaţii a armatei ucrainene a transmis pe Telegram că uciderea prizonierilor din Olenivka a fost organizată de grupul rus de mercenari Wagner, scrie Rador.

Trupele ruse au tras cu rachete spre oraşul ucrainean Harkiv, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Potrivit primarului Ihor Terehov, o rachetă a lovit cartierul Slobidski. Oficialul a precizat că atacul a avut loc în jurul orei 3:00.

"A fost lansată spre cartierul Slobidski, asupra clădirii uneia dintre instituţiile de învăţământ. A izbucnit un incendiu, pe care băieţii noştri de la Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă îl sting deja" - a scris primarul pe Telegram.

Deocamdată, nu există informaţii privind posibile victime în urma atacului. "În jurul orei 4:00, a fost o altă lovitură, pe care a auzit-o tot oraşul" - a adăugat Terehov, fără să menţioneze care a fost ţinta acestui ultim atac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel