Data actualizării:
Data publicării:

Zelenski, după interviul care ar fi speriat Moscova: Dacă există o astfel de reacție, atunci facem totul bine. Înseamnă că sunt nervoși

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Volodimir Zelenski
Sursa foto: Facebook Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski spune că Moscova este "speriată" de interviul său dat jurnaliștilor ruși.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat la încercarea Rusiei de a cenzura interviul său acordat unor jurnaliști ruși independenți, afirmând că Moscova este "speriată" de jurnaliștii "care pot spune adevărul", arată CNN.

"Oameni puternici ai țării noastre puternice, astăzi este ziua în care sunt convins din nou și din nou cât de departe suntem de Federația Rusă", a declarat Zelenski în ultimul său discurs video de duminică, scrie Mediafax. "Imaginați-vă, s-au speriat la Moscova din cauza interviului meu cu jurnaliștii ruși. Aceia dintre ei care pot spune adevărul".

Organismul de supraveghere a mass-media din Moscova, Roskomnadzor, a emis duminică o declarație prin care avertizează instituțiile de presă rusești să nu retransmită sau să distribuie interviul.

"(Ei) au distrus libertatea de exprimare în statul lor (și) încearcă să distrugă statul vecin. Ei se prezintă ca fiind jucători globali. Și ei înșiși se tem de o conversație relativ scurtă cu mai mulți jurnaliști", a declarat Zelensky. "Ei bine, dacă există o astfel de reacție, atunci facem totul bine. Înseamnă că sunt nervoși".

Interviul video postat integral pe canalul Telegram al lui Zelensky a cuprins întrebări din partea unora dintre cei mai proeminenți jurnaliști independenți din Rusia, inclusiv a scriitorului Mihail Zygar și a lui

Tikhon Dzyadko, redactorul-șef al canalului TV Rain, închis recent.

Zelenski insistă asupra unei întâlniri între el şi Putin

Chestiunea neutralităţii Ucrainei, unul dintre punctele centrale ale negocierilor cu Rusia pentru a pune capăt războiului declanşat în urma invaziei ruse, este studiată în profunzime, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat duminică unor mass-media ruse independente. Acesta a menţionat printre altele că doreşte să coopteze şi ţările vecine, inclusiv România, într-un acord cu Rusia privind protejarea limbilor minorităţilor.

Unul dintre elementele negocierilor priveşte garanţiile de securitate şi neutralitate, statutul denuclearizat al Statului nostru, a spus Zelenski în interviu, potrivit agenţiilor AFP şi EFE. Suntem pregătiţi să-l acceptăm. Acest punct al negocierilor (...) este în discuţie, este studiat în profunzime, a indicat el. Dar nu vreau să fie încă o hârtie în stilul memorandumurilor de la Budapesta, a ţinut Zelenski să adauge, făcând referire la acordurile prin care Ucraina s-a angajat în 1994 să renunţe la armele nucleare moştenite de la fosta URSS în schimbul unor garanţii de securitate din partea Statelor Unite, Marii Britanii şi Rusiei.

Preşedintele ucrainean a insistat şi în acest interviu asupra unei întâlniri între el şi preşedintele rus Vladimir Putin, pe care l-a acuzat că tergiversează negocierile. Kremlinul a refuzat însă orice astfel de întâlnire în lipsa unui acord la negocierile aflate în desfăşurare.

Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel