Zelenski: Dronele iraniene folosite de Moscova sunt un simbol al falimentului său militar şi politic
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Zelenski: Dronele iraniene folosite de Moscova sunt un simbol al falimentului său militar şi politic
Zelenski: Dronele iraniene folosite de Moscova sunt un simbol al falimentului său militar şi politic
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat marţi că dronele iraniene, utilizate masiv în ultimele zile de Moscova pentru a lovi infrastructura energetică ucraineană, sunt un simbol al 'falimentului militar şi politic' al trupelor ruseşti, scrie AFP.

'Chiar faptul că Rusia cere ajutor Iranului este recunoaşterea de către Kremlin a falimentului său militar şi politic', a glumit preşedintele Zelenski în discursul său zilnic pe social media.

'Au ajuns să se încline în faţa Teheranului pentru a obţine drone şi rachete destul de elementare'

'Timp de decenii au cheltuit miliarde de dolari pe complexul lor militar-industrial şi au ajuns să se încline în faţa Teheranului pentru a obţine drone şi rachete destul de elementare', a criticat el. În opinia sa,'asta oricum nu îi va ajuta din punct de vedere strategic', a asigurat şeful statului ucrainean.

Mai devreme în cursul zilei de marţi, Iranul a declarat că este pregătit să poarte discuţii cu Kievul pentru a clarifica afirmaţiile pe care le consideră 'nefondate', potrivit cărora Teheranul furnizează Moscovei arme şi drone folosite de forţele ruse în invazia sa în Ucraina.

'Iranul este pregătit pentru negocieri şi discuţii cu Ucraina pentru a rezolva aceste acuzaţii'

Purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de externe, Nasser Kanani, a declarat că 'Iranul este pregătit pentru negocieri şi discuţii cu Ucraina pentru a rezolva aceste acuzaţii', potrivit unui comunicat.

Kievul şi aliaţii săi occidentali au acuzat Rusia că a folosit drone de fabricaţie iraniană în atacurile pe scară largă conduse în ultimele săptămâni în Ucraina. Articole de presă au raportat în ultimele zile despre posibile livrări de rachete iraniene sol-sol către Rusia în curând, dar nici Teheranul şi nici Moscova nu au confirmat.

În acest context, Ucraina a cerut luni Uniunii Europene să impună noi sancţiuni Iranului, iar diplomaţia ucraineană a propus marţi preşedintelui Zelenski să rupă relaţiile diplomatice cu Teheranul.

Citește și - SUA, Marea Britanie şi Franţa vor ridica la ONU problema dronelor iraniene furnizate Rusiei

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa intenţionează să ridice problema presupusele transferuri de arme iraniene către Rusia în cadrul unei reuniuni cu uşile închise, miercuri, a Consiliului de Securitate al ONU, după ce Ucraina a acuzat că obţinerea de drone de către Rusia a încălcat o rezoluţie a Consiliului, transmite Reuters. 

Cele trei ţări consideră, la rândul lor, că astfel de transferuri încalcă rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate. Conform informaţiilor furnizate de diplomaţi sub protecţia anonimatului, SUA, Marea Britanie şi Franţa au comunicat restului membrilor Consiliului că vor cere unui oficial al ONU să informeze cu privire la această problemă.

Pe de altă parte, Ucraina a invitat experţi ONU să inspecteze drone doborâte, folosite în atacurile lansate de Rusia, despre care Kievul susţine că sunt de origine iraniană, conform unei scrisori consultate marţi de Reuters.

Rusia a lansat recent zeci de drone kamikaze care au afectat infrastructura energetică a Ucrainei. Ucraina afirmă că este vorba de drone de atac Shahed-136 de fabricaţie iraniană. Teheranul neagă că a furnizat drone Moscovei, Kremlinul nu a comentat, iar Washingtonul a calificat drept o minciună negarea acestor acuzaţii de către Iran. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel