Data publicării:
Culisele discuțiilor Zelenski - Erdogan: ”Suntem pregătiți pentru negocieri directe cu Putin”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, prin intermediul unei postări pe Telegram, că a discutat cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.
„Am vorbit cu președintele Erdogan. Am discutat detalii esențiale ale întâlnirii din Turcia, care pot contribui la încheierea războiului. Sunt recunoscător pentru sprijinul acordat și pentru disponibilitatea de a sprijini diplomația la cel mai înalt nivel. Avem o viziune comună privind necesitatea încetării focului”, a scris Zelenski pe Telegram.
Zelenski a mai subliniat disponibilitatea Ucrainei pentru negocieri directe cu Rusia și importanța unui efort internațional pentru menținerea păcii și a securității.
„Este, de asemenea, important ca partenerii să asigure monitorizarea respectării încetării focului. Suntem pregătiți pentru negocieri directe cu Putin. Și este foarte important că, în Europa, lucrăm împreună pentru a garanta securitatea pe termen lung. Vom rămâne în contact permanent cu Statele Unite ale Americii.
Am convenit împreună cu președintele Erdogan să continuăm colaborarea pentru a asigura pacea. (...) Din păcate, lumea nu a primit încă un răspuns clar din partea Rusiei la numeroasele propuneri de încetare a focului.
Bombardamentele și asalturile rusești continuă. Moscova a tăcut întreaga zi în legătură cu propunerea unei întâlniri directe. O tăcere foarte ciudată. Oricum, Rusia va trebui să pună capăt acestui război, iar cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Nu are sens să continue aceste crime”, a mai transmis președintele ucrainean.
Turcia a anunțat, sâmbătă, 10 mai, că este pregătită să își asume responsabilitatea de a monitoriza un posibil armistițiu în Ucraina. Liderii Marii Britanii, Franței, Germaniei, Poloniei, cei care formează „coaliția celor dornici”, și ai Ucrainei s-au întâlnit sâmbătă la Kiev.
Ei au convenit asupra unui armistițiu necondiționat de 30 de zile, începând de luni, 12 mai, cu sprijinul președintelui american Donald Trump, care l-a avertizat pe președintele Vladimir Putin cu noi sancțiuni „masive” în caz de nerespectare.
Totuși, Rusia nu a răspuns afirmativ la solicitarea liderilor europeni.
Citește și: Rusia respinge „ultimatumurile” europene și transmite un mesaj privind negocierile cu Ucraina
Turcia rămâne imparțială
Turcia, stat membru NATO, a menținut relații cordiale atât cu Kievul, cât și cu Moscova de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022. Aceasta a susținut integritatea teritorială a Ucrainei și i-a oferit ajutor militar, dar s-a opus sancțiunilor împotriva Rusiei.
În luna martie, Ministerul Apărării din Turcia a declarat că ar putea contribui la o eventuală misiune de menținere a păcii în Ucraina, în cazul în care se declară un armistițiu între Ucraina și Rusia.
Totodată, luna trecută, reprezentanți militari ai Ucrainei, Marii Britanii, Franței și Turciei s-au întâlnit în Turcia pentru a discuta despre securitatea Mării Negre, în eventualitatea unui acord de încetare a focului între Ucraina și Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News