Data actualizării:
Data publicării:

Zelenski dă vina pe Kremlin pentru atacul Hamas din Israel: Este în interesul Rusiei să se întâmple asta

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat vina pe Kremlin pentru atacul asupra Israelului, organizat de Hamas, în acest weekend, anunță Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că este în interesul Rusiei să aprindă războiul din Orientul Mijlociu pentru a slăbi unitatea globală.

„Pe baza informațiilor disponibile -- informații foarte clare -- este în interesul Rusiei să aprindă războiul în Orientul Mijlociu pentru a crea o nouă sursă de durere și suferință care ar slăbi unitatea globală, ar crea diviziuni și ar ajuta Kremlinul să submineze libertatea în Europa", a spus Zelenski în adresa sa video de noapte.

Zelenski a menționat că propagandiștii ruși se bucură de evoluția situației și că Iranul, pe care l-a descris ca un aliat al Moscovei, îi sprijină în mod deschis pe cei care atacă Israelul.

"Tot acest context reprezintă o amenințare mult mai gravă decât o percepe în prezent lumea", a subliniat Zelenski.

"Și noi știm cum să facem față acestei amenințări. Suntem în curs de pregătire a măsurilor necesare. Ceea ce contează cel mai mult este că milităm pentru necesitatea unei unități globale maxime."

Într-un apel telefonic pe care l-a avut duminică cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, Zelenski a afirmat că Ucraina este alături de Israel, care se confruntă cu un atac la scară mare.

Și analiștii militari înclină să creadă că Rusia se află în spatele atacului

Și Institutul pentru Studiul Războiului a avertizat asupra faptului că Rusia intenționează să exploateze atacul Hamas asupra Israelului pentru a devia sprijinul și atenția occidentală de la Ucraina.

După amplele atacuri ale Hamas asupra teritoriului israelian din 7 octombrie, vocile ruse au amplificat mesajele care învinuiau țările occidentale de neglijarea conflictelor din Orientul Mijlociu în favoarea susținerii Ucrainei.

Într-o declarație postată pe platforma de socializare X, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitry Medvedev, a susținut că SUA și aliații occidentali ar fi trebuit să se concentreze pe "rezolvarea conflictului israelo-palestinian" în loc să furnizeze ajutor militar Ucrainei.

În cadrul acestor operațiuni de informații, bloggerii militari pro-ruși s-au concentrat, de asemenea, pe atacurile Hamas din Israel, promovând narativele Kremlinului.

Potrivit ISW, narativele ruse privind atacurile Hamas au ca scop influențarea publicului occidental. Obiectivele includ divizarea sprijinului militar pentru Ucraina și tentativa de a demoraliza societatea ucraineană prin afirmarea că Ucraina va pierde sprijinul aliaților occidentali.

Săptămâna trecută, Rusia a lansat cel mai grav atac asupra civililor ucraineni din acest an, ucigând 52 de persoane și atrăgând o serie de critici de pe scena internațională.

Vă reamintim că și Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA în România, a vorbit despre situația din Israel, unde a fost decretată stare de război, după cele mai sângeroase atacuri din ultimii 50 de ani. Acesta a explicat cine se află în spatele atacurilor, dar și care sunt riscurile, la nivel mondial.

Întrebat dacă în spatele acestui atac s-ar putea afla Vladimir Putin, președintele Rusiei, fostul ambasador susține că în opinia sa, acest lucru este „absolut”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel