Zelenski critică Germania pentru întârzierea aprovizionării Ucrainei cu tancuri Leopard
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut referire la Germania declarând că aceasta nu ar trebui să-și condiționeze livrarea echipamentului militar către Ucraina în funcție de livrarile pe care le fac alte state: ”Nu este bine să te uiți la alte țări pentru eventuale livrări de arme și să nu te uiți la propriile posibilități”.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a criticat dur Guvernul Germaniei în problema aprovizionării Ucrainei cu tancurile germane Leopard, solicitate în repetate rânduri de țara atacată de Rusia și respinsă de executivul cancelarului Olaf Scholz, potrivit unui articol publicat de Agenzia Nova.

Intervievat de postul de radio și televiziune ”Ard”, Zelenski a declarat că ”nu este bine să te uiți la alte țări pentru posibile livrări de arme și să nu te uiți la propriile posibilități”.

Într-adevăr, guvernul federal ar putea condiționa aprovizionarea Ucrainei cu tancurile Leopard de livrarea tancurilor M1 Abrams de către Statele Unite. Președintele Ucrainei a calificat această poziție drept ”incorectă”.

Zelenski a subliniat: ”Nu se poate să zicem că dau exact cât dai tu. Dacă America face ceva, fac și eu ceva”. Pentru șeful statului de la Kiev, acesta nu este momentul pentru comerț, ci pentru supraviețuire. ”Trebuie să supraviețuim”, a subliniat Zelenski, care a acuzat Guvernul german că comunică ”necinstit”. Pentru președintele ucrainean, livrarea tancurilor Leopard este ”o chestiune de voință politică și, dacă lipsește, nu trebuie să cauți scuze. Spune nu! Nu trebuie spus că nu ești încă pregătit”.

Potrivit lui Zelenski, țările occidentale ar putea discuta despre furnizarea de tancuri către Ucraina pentru încă șase luni, ”dar noi murim în fiecare zi”, a mai subliniat Zelenski adăugănd: ”Dacă aveți tancuri Leopard, atunci dați-ne!”.

Zelenski a cerut apoi mai mult ajutor pentru apărarea spațiului său aerian, subliniind că Forțele Aeriene Ruse nu trebuie să preia controlul asupra acestuia. În cele din urmă, președintele ucrainean i-a mulțumit lui Olaf Scholz pentru sprijinul militar ”excelent” oferit până acum de Germania țării sale, precum și președintelui Statelor Unite, Joe Biden.

Andriy Yermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene, a cerut, de asemenea, aliaților occidentali să se grăbească și să furnizeze tancuri și apărare aeriană Kievului. El a spus că Ucraina plătește în vieți pe front pentru ritmul lent al discuțiilor din capitalele străine.

”Nu avem timp, lumea nu are acest timp”, a scris Yermak pe aplicația de mesagerie Telegram.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel