Zelenski cere „sancționarea la maxim” a Rusiei, în discursul ținut în fața miliardarilor de la Davos
Președintele ucrainean le spune liderilor lumii de afaceri că trebuie să decidă dacă „forța brută” ar trebui să conducă lumea.
Președintele ucrainean le spune liderilor lumii de afaceri că trebuie să decidă dacă „forța brută” ar trebui să conducă lumea.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Occidentului să-și intensifice sancțiunile economice împotriva Rusiei, afirmând că liderii de afaceri din Davos trebuie să decidă dacă „forța brută” ar trebui să conducă lumea.
Într-un discurs video la Forumul Economic Mondial (WEF), Zelenskii a cerut un embargo petrolier complet, separarea băncilor ruse de sistemul financiar global, izolarea completă a sectorului IT din Rusia și interzicerea comerțului cu Rusia.
Președintele Ucrainei a cerut punerea în aplicare a „sancțiunilor maxime” împotriva regimului lui Vladimir Putin și a spus că Davos nu va avea niciun rost dacă agresiunea rusă va fi lăsată să prevaleze.
Remarcând faptul că istoria se află într-un punct de cotitură, Zelenski a declarat: „Acesta este într-adevăr momentul în care se decide dacă forța brută va conduce lumea”.
Zelenski a primit ovație în picioare și și-a încheiat sesiunea de 45 de minute la WEF trimițând un mesaj colectiv liderilor de afaceri, spunându-le că ar trebui să „se trezească în fiecare dimineață cu sentimentul „ce am făcut astăzi pentru Ucraina?”.
Rusia nu a fost reprezentată la Davos, în acest an.
Anterior, viceprim-ministrul Ucrainei, Iulia Svyrydenko, a cerut sancțiuni secundare împotriva companiilor care au continuat să facă afaceri în Rusia. „Acum nu este momentul pentru o analiză cost-beneficiu. Trebuie să despărțim complet Rusia de economia globală”, a spus Svyrydenko.
Citând exemplul acordului de la München din 1938, Zelenskii a cerut retragerea tuturor companiilor străine din Rusia, astfel încât acestea să nu fie folosite în „interesele sângeroase” ale Kremlinului.
El a spus că orice companie care părăsește Rusia este binevenită să se mute în Ucraina, unde ar putea ajuta la sarcina masivă de a repara daunele colosale aduse unei economii care se estimează că se va micșora cu cel puțin 30% în acest an.
„Oferim lumii șansa de a crea un precedent pentru ceea ce se întâmplă dacă încerci să distrugi un vecin”, a spus el. „Vă invit să luați parte la această reconstrucție.”, scrie The Guardian.
Zelenski a spus că caută modalități alternative de a scoate alimentele Ucrainei din țară, după ce a acuzat Rusia că fură proviziile de cereale gata de export. Sunt în desfășurare discuții cu Polonia pentru a vedea dacă alimentele ar putea fi expediate din porturile de la Marea Baltică.
El a adăugat că ar trebui stabilit un coridor pentru exporturi, cum ar fi grâul și uleiul de floarea soarelui, pentru a preveni o criză alimentară în cazul țărilor din Africa și Asia.
Sir Lawrence Freedman, profesor emerit de studii de război la King’s College din Londra, a spus că a fost de acord cu necesitatea urgentă a unui acord internațional pentru a asigura un coridor bun, deoarece blocarea alimentelor din Ucraina „este de așteptat acum”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News