Zelenski cere întregii lumi să ajute Taiwanul: Ar putea fi consecințe similare invaziei ruse în Ucraina
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Volodimir Zelenski
Sursa foto: Facebook Volodimir Zelenski
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut lumii să ia „măsuri preventive” pentru a împiedica China să invadeze Taiwan.

După ce a făcut mai multe observații la Dialogul Shangri-La din acea zi prin intermediul unui link video, Zelenski a răspuns întrebărilor reporterilor. Printre întrebări s-a numărat una adresată de reporterul Washington Post, Josh Rogin, care a întrebat cum recomandă „Taiwanului să rămână puternic”, deoarece China amenință că va anexa țara „cu forța, dacă este necesar” (citește AICI).

Zelenski a început prin a afirma că Ucraina este o lecție pentru lume și că este esențial să se facă pregătiri pentru a preveni războiul. Fără a-l menționa direct pe președintele chinez Xi Jinping (習近平), Zelenski a spus că există „anumiți lideri politici” care continuă „să-și crească apetitul, ambițiile”.

El a avertizat că comunitatea internațională le permite în prezent unor astfel de lideri să continue să-și dorească anumite lucruri. Prin urmare, el a cerut o „rezoluție diplomatică” pentru națiunile care au nevoie de sprijin și „să nu le lase în urmă la cheremul unei alte țări” care este mai puternică în ceea ce privește puterea financiară, teritorială și militară.

Zelenski a subliniat că „dacă există o cale de ieșire diplomatică, trebuie să folosim calea diplomatică” preventiv, nu după începerea ostilităților. Făcând aluzie la consecințele regionale ale unui război din strâmtoarea Taiwan, Zelenski a subliniat că ar putea exista milioane de refugiați, similar rezultatului invaziei ruse a Ucrainei.

El și-a încheiat răspunsul spunând că „lumea trebuie să folosească măsuri preventive împotriva unor astfel de oameni”, scrie Taiwan News.

„Carantinarea” Taiwanului, scenariul prin care China ar putea încerca să-și exercite suveranitatea asupra insulei

În loc să invadeze Taiwanul, analiștii presupun că un scenariu plauzibil ar fi acela în care China să impună o „carantină” în spațiul aerian și apele teritoriale ale Taiwanului, permițând Beijingului să-și exercite suveranitatea asupra Taiwanului, creând în același timp o dilemă pentru SUA și aliații săi.

În 2021, Robert D. Blackwill și Philip Zelikow au scris un raport al Consiliului pentru Relații Externe intitulat „Statele Unite, China și Taiwan: O strategie de prevenire a războiului”. În raport, experții enumeră trei scenarii pentru o confruntare militară asupra Taiwanului, inclusiv o invazie a periferiei națiunii, o invazie directă a Taiwanului propriu-zis și o „carantină” a țării.

În scenariul carantinei, Blackwill și Zelikow explică faptul că termenul „carantină” în acest caz nu este echivalentul unei blocade, ci mai degrabă o verificare a frontierelor aeriene și maritime ale Taiwanului pentru transporturi de arme și orice altă „contrabandă” sau persoane nedorite. În acest scenariu, intrările internaționale majore ale Taiwanului, cum ar fi Aeroportul Internațional Taoyuan și portul Kaohsiung, ar fi înlocuite de operațiuni de lichidare offshore.

Inspectorii chinezi ar intercepta toate aeronavele și navele care sosesc. Navele și avioanele suspecte ar fi redirecționate către aeroporturile și porturile din apropiere din Fujian sau Guangzhou, unde vor fi supuse procedurilor complete de vămuire din China.

Care ar fi argumentele Beijingului

Raportul a afirmat că Republica Populară Chineză excelează la „conștientizarea domeniului” cu o armată vastă de nave din marina sa, paza de coastă și miliția maritimă pentru a efectua un astfel de control. La 22 ianuarie 2021, Congresul Național al Poporului din China a promulgat o nouă lege care autorizează navele sale de pază de coastă să îmbarce și să inspecteze nave străine în apele revendicate de China, precum și împuternicirea pazei de coastă, să stabilească zone de excludere temporară „după cum este necesar” pentru a preveni intrarea vaselor străine.

Autorii subliniază că Beijingul ar putea folosi două tipuri de argumente pentru a justifica această carantină. Primul ar fi că își afirmă suveranitatea deja pretinsă asupra Taiwanului și, având în vedere că majoritatea țărilor au o politică „o singură China”, care teoretic îi oferă drepturi suverane asupra Taiwanului, Beijingul ar putea pretinde că pur și simplu „confirmă și afirmă acele drepturi”.

Avantajul acestui scenariu este că Republica Populară Chineză ar putea impune o astfel de carantină fără a invada Taiwanul. China ar putea susține că le permite taiwanezilor să se guverneze singuri, pentru cel puțin o perioadă de timp, în timp ce China gestionează afacerile externe (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel