Zelenski cere 7 miliarde de dolari pe lună de la ”prietenii” occidentali, pentru reconstrucția Ucrainei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Volodimir Zelensky
Volodimir Zelensky
Ucraina are nevoie de şapte miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile economice cauzate de războiul dus de Rusia, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”Şi vom avea nevoie de sute de miliarde de dolari pentru reconstrucţie”

Cu câteva zile mai devreme, oficialii ucraineni au comunicat Fondului Monetar Internaţional (FMI) că au nevoie de cinci miliarde de dolari pe lună pentru a menţine economia ţării în funcţiune cel puţin pentru următoarele câteva luni, a declarat miercuri directoarea generală a FMI.

Președintele Ucrainei le-a spus miniștrilor de finanțe ai lumii că țara sa are nevoie de 7 miliarde de dolari (5,4 miliarde de lire sterline) în fiecare lună până în vară pentru a continua să funcționeze, potrivit BBC News.

Volodymyr Zelensky a mai spus că „vom avea nevoie de sute de miliarde de dolari pentru a reconstrui toate acestea mai târziu”.

El s-a adresat la o conferință a Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Băncii Mondiale prin intermediul unui link video de la Kiev.

 

Banca Mondială a estimat: Ucraina, daune de circa 60 de miliarde de dolari 

Zelensky a mai spus că comunitatea globală trebuie să excludă imediat Rusia din instituțiile financiare internaționale, inclusiv Banca Mondială, FMI și altele.

Toate țările „trebuie să fie imediat pregătite să rupă toate relațiile cu Rusia”, a adăugat el.

 

FMI va asigura finațarea Ucrainei cel puțin pentru primele 2 luni 

Întrebată dacă FMI va putea să asigure finanțarea imediată de care are nevoie Ucraina, directorul general al organizației, Kristalina Georgieva, a spus editorului de economie BBC Faisal Islam: „Am găsit-o pentru prima și a doua lună.

„Credem că, în timp, această sumă va scădea pe măsură ce economia ucraineană în părțile țării care nu sunt sub ocupație va crește, iar remitențele de la cei care acum lucrează în altă parte încep să curgă”.

 

Utilizarea rezervelor băncii centrale ruse confiscate în SUA pentru a reconstrui Ucraina

Între timp, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a spus că Rusia ar trebui să plătească o parte din costul reconstrucției Ucrainei după război.

A venit în momentul în care unele națiuni au cerut ca activele rusești confiscate să fie folosite pentru a finanța reconstrucția țării.

Cu toate acestea, doamna Yellen a avertizat că utilizarea rezervelor băncii centrale ruse confiscate în SUA pentru a reconstrui Ucraina ar fi un „pas semnificativ” care ar necesita discuții și acord cu partenerii internaționali.

 

„Dacă nu oprim acest război împreună, pierderile vor crește dramatic”

Premierul ucrainean Denys Shmyhal, care a participat personal la conferință, a declarat că producția economică a țării ar putea scădea cu până la 50%, pierderile directe și indirecte însumând până acum 560 de miliarde de dolari.

Această cifră este de peste trei ori mai mare decât produsul intern brut (PIB) al Ucrainei, care a fost de 155,5 miliarde de dolari în 2020, potrivit Băncii Mondiale.

„Dacă nu oprim acest război împreună, pierderile vor crește dramatic”, a spus Shmyhal, adăugând că Ucraina ar avea nevoie de un program de reconstrucție similar Planului Marshall de după cel de-al Doilea Război Mondial, care a ajutat la reconstrucția Europei.

 

60 de miliarde de dolari, daunele aduse clădirilor și infrastructurii Ucrainei

Între timp, președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat că daunele aduse clădirilor și infrastructurii Ucrainei din cauza invaziei Rusiei au ajuns la aproximativ 60 de miliarde de dolari și a avertizat că cifra va crește și mai mult pe măsură ce războiul continuă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel