Data publicării:

Zelenski avertizează UE privind blocarea exporturilor de cereale: Este inacceptabilă în orice formă! Suntem pregătiţi pentru orice scenariu

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Volodimir Zelenski a transmis un mesaj Uniunii Europene, privind prelungirea resctricțiilor asupra exporturilor de cereale.

"Poziţia noastră este clară: blocarea exporturilor pe cale terestră după 15 septembrie, când expiră restricţiile relevante, este inacceptabilă în orice formă", a indicat Zelenski, într-un mesaj pe Telegram.

"Credem într-o înţelegere cu Comisia Europeană, dar suntem pregătiţi pentru orice scenariu", a adăugat preşedintele ucrainean, menţionând de asemenea că Ucraina se află în contact cu toate părţile pentru a găsi o soluţie care să mulţumească pe toată lumea.

Reacția lui Volodimir Zelenski vine ca urmare a solicitării miniștrilor agriculturii din România, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia către Comisia Europeană de a prelungi restricțiile privind importul unor produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, până la finalul acestui an, scrie Agerpres, citând Reuters. Aceste restricții au fost impuse pentru a ajuta Ucraina după conflictul armat cu Rusia din februarie anul trecut, iar Uniunea Europeană a suspendat taxele vamale și alte măsuri de apărare comercială asupra importurilor ucrainene, inclusiv cereale și produse alimentare.

Însă, situația s-a complicat, deoarece mari cantități de cereale ucrainene, care ar fi trebuit să tranziteze statele est-europene prin "coridoarele de solidaritate" create pentru a facilita exportul cerealelor din Ucraina prin alte căi decât porturile de la Marea Neagră, au rămas în aceste țări. Aceste cereale au fost comercializate la prețuri mai mici decât cele oferite de producătorii locali, având în vedere că acestea nu sunt obligate să respecte standardelor europene de calitate impuse de Bruxelles.

Aceste acțiuni au cauzat distorsionarea piețelor din țările est-europene și au adus pierderi agricultorilor locali, care au fost doar parțial compensate prin despăgubirile aprobate de Comisia Europeană.

Polonia a anunțat că va prelungi restricțiile, chiar dacă Comisia Europeană ar decide contrariul

La sfârșitul lunii aprilie, Comisia Europeană a ajuns la un acord cu Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România pentru a permite tranzitul cerealelor ucrainene prin aceste țări, cu condiția ca patru produse agricole ucrainene (grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui) să fie supuse unor "măsuri excepționale de salvaguardare". Acest acord, care expiră pe 15 septembrie, a fost semnat pentru a rezolva situația creată de reținerea cerealelor ucrainene în aceste țări.

Cu toate acestea, Guvernul polonez a anunțat că va prelungi restricțiile oricum, chiar dacă Comisia Europeană ar decide contrariul, ceea ce a adăugat noi tensiuni în contextul relațiilor dintre Ucraina și Uniunea Europeană.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel