Zelenski, avertisment. Preşedintele Ucrainei se aşteaptă la intensificarea atacurilor Rusiei
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Cel puţin 13 morţi în urma atacului cu rachete asupra mallului din Kremenciuk. Zelenski: Terorişti absolut nebuni  / Facebook Volodimir Zelenski
Cel puţin 13 morţi în urma atacului cu rachete asupra mallului din Kremenciuk. Zelenski: Terorişti absolut nebuni / Facebook Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, crede că Rusia îşi va intensifica atacurile în perioada următoare. 

"În mod evident, în această săptămână ar trebui să ne așteptăm din partea Rusiei la o intensificare a activităților ostile", a declarat Zelenski într-un discurs video de duminică seara. "Ne pregătim. Suntem pregătiți".

Ucraina a depus cererea de aderare la UE la patru zile după ce trupele ruse au trecut granița sa, în februarie. Executivul UE, Comisia Europeană, a recomandat vineri ca Ucraina să primească statutul de candidat.

Liderii celor 27 de state membre ale uniunii vor analiza chestiunea în cadrul unui summit care va avea loc joi și vineri vor aproba, probabil, cererea Ucrainei, în ciuda reticențelor unor state membre. Procesul ar putea dura mai mulți ani pentru a fi finalizat.

Una din ţintele principale ale Rusiei, oraşul Sievierodonetsk

Acceptarea Ucrainei de către UE ar interfera cu unul dintre obiectivele declarate de președintele rus Vladimir Putin atunci când a ordonat intrarea trupelor sale în Ucraina: menținerea vecinului sudic al Moscovei în afara sferei de influență a Occidentului.

Putin a declarat vineri că Moscova nu are "nimic împotriva" aderării Ucrainei la UE, dar un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că Rusia urmărește îndeaproape candidatura Kievului, în special în lumina cooperării sporite în domeniul apărării între membrii UE.

Pe câmpul de luptă, forțele ruse încearcă să preia controlul complet al regiunii Donbas din estul țării, din care unele părți erau deja deținute de separatiștii susținuți de Rusia înainte de invazia din 24 februarie.

O țintă principală a asaltului estic al Moscovei este orașul industrial Sievierodonetsk. Rusia a declarat duminică că a cucerit Metyolkine, un sat de la periferie, iar agenția de presă de stat rusă TASS a raportat că mulți luptători ucraineni s-au predat acolo. Armata ucraineană a declarat că Rusia a avut "succes parțial" în zonă.

Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat pentru televiziunea ucraineană că un atac rusesc asupra Toshkivka, la 35 km la sud de Sievierodonetsk, a avut, de asemenea, "un anumit grad de succes".

În Sievierodonetsk însuși, un oraș cu 100.000 de locuitori înainte de război, Gaidai a declarat că Rusia controlează "cea mai mare parte", dar nu întregul oraș, după lupte intense. Reuters nu a putut confirma în mod independent relatările de pe câmpul de luptă.

Atât Rusia, cât și Ucraina au continuat bombardamentele intense în jurul orașului Sievierodonetsk "cu puține schimbări pe linia frontului", a declarat duminică Ministerul britanic al Apărării.

În orașul geamăn al orașului Sievierodonetsk, Lysychansk, clădiri rezidențiale și case private au fost distruse de bombardamentele rusești, a declarat Gaidai. "Oamenii mor pe străzi și în adăposturile antiaeriene", a spus el.

Stoltenberg crede că războiul va dura câţiva ani

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank cu sediul la Washington, au scris într-o notă că "forțele ruse vor fi probabil capabile să cucerească Sievierodonetsk în următoarele săptămâni, dar cu prețul concentrării majorității forțelor lor disponibile în această zonă mică".

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile și a îndemnat guvernele occidentale să continue să trimită armament de ultimă generație trupelor ucrainene, a relatat cotidianul german Bild am Sonntag.

"Trebuie să ne pregătim pentru faptul că ar putea dura ani de zile. Nu trebuie să renunțăm la susținerea Ucrainei", a declarat Stoltenberg.

În cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, la nord-vest de Luhansk, Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele sale Iskander au distrus armamentul furnizat recent de țările occidentale.

Forțele ruse încercau să se apropie de Harkov, care a fost supus unui bombardament intens la începutul războiului, și să-l transforme într-un "oraș de linia întâi", a declarat un oficial al Ministerului ucrainean de Interne.

În sudul Ucrainei, armamentul occidental a ajutat forțele ucrainene să avanseze 10 km spre Melitopol, ocupat de ruși, a declarat primarul acestuia într-o înregistrare video postată pe Telegram din afara orașului.

Ministerul australian al Apărării a declarat luni că a trimis primele patru din cele 14 vehicule blindate de transport de trupe promise Ucrainei, parte a unui ajutor de 200 de milioane de dolari.

"Australia este alături de Ucraina și cere din nou Rusiei să înceteze invazia neprovocată, nedreaptă și ilegală a Ucrainei", a declarat ministrul apărării, Richard Marles.

O decizie a UE în favoarea aderării finale a Kievului ar pune Ucraina pe drumul cel bun pentru a realiza o aspirație care ar fi fost inaccesibilă pentru fosta republică sovietică înainte de invazia rusă.

"Generații întregi au luptat pentru o șansă de a scăpa din închisoarea Uniunii Sovietice și, ca o pasăre liberă, de a zbura spre civilizația europeană", a declarat președintele parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanchuk, într-un comunicat, conform Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel