Zelenski acuză Rusia de 'teroare energetică' după ce aproape 4,5 milioane de locuitori au rămas în beznă
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Peste 10 milioane de ucraineni, fără curent electric (Zelenski)  - Foto Pexels
Peste 10 milioane de ucraineni, fără curent electric (Zelenski) - Foto Pexels
 Aproape 4,5 milioane de locuitori au rămas fără electricitate în noaptea de joi spre vineri din cauza atacurilor forţelor ruse împotriva infrastructurii Ucrainei, preşedintele Volodimir Zelenski denunţând o 'teroare energetică', transmite AFP. 

Numai în această seară, aproximativ 4,5 milioane de consumatori au fost temporar deconectaţi' în Kiev şi în alte zece regiuni din ţară, a subliniat preşedintele Zelenski în discursul său de seară.

Ruşii 'nu pot învinge Ucraina pe câmpul de luptă, de aceea încearcă să ne zdrobească poporul' prin 'teroarea energetică', a acuzat el.

Rusia a deteriorat 40% din întreaga infrastructură energetică a Ucrainei în urma atacurilor regulate cu rachete şi cu drone

Rusia a deteriorat 40% din întreaga infrastructură energetică a Ucrainei în urma atacurilor regulate cu rachete şi cu drone, potrivit preşedintelui ucrainian, Volodimir Zelenski.

La o întâlnire la Kiev cu comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, Zelenski a vorbit despre urmările terorismului energetic practicat de Rusia, care a afectat deja destul de serios infrastructura Ucrainei, în special centralele termice, cele electrice şi hidrocentralele. Cu detalii Sorin Moţatu.

Reporter: Uniunea Europeană analizează modalităţi privind majorarea rapidă a ajutorului pentru sectorul energetic al Ucrainei, a declarat comisarul european pentru Energie. Vezi continuarea aici!

Citește și - Război Ucraina. Ciutacu, enervat pe Zelenski: Să fii ”smardoi” pe banii tăi!/ Chirieac: Prețul cu sânge îl plătesc ei, ucrainenii

SUA îl ”atenționează” pe Emmanuel Macron după ce președintele Franței a cerut negocieri pentru pace între Volodymyr Zelensky și Vladimir Putin. Adjunctul secretarului de stat al SUA a declarat că Ucraina va decide singură și că SUA vor continua să sprijine Ucraina atât timp cât este nevoie. Între timp, Kievul a declarat că merge înainte cu războiul și nu vrea să capituleze. 

Astfel de discuții despre pace s-au tot conturat în ultimul timp, mulți lideri politici sau din afara sferei politice fiind de opinie că o discuție de negociere pentru pace între Zelensky și Putin ar fi de bun augur. 

Pe acest subiect a intervenit si analistul politic Bogdan Chirieac într-o emisiune difuzată live la România TV.

În cadrul emisiunii, au fost două linii directoare prin care s-a abordat subiectul unei eventuale negocieri pentru pace între cei doi lideri slavi: Zelensky și Putin.

Prima linie a fost aceea că Ucraina este independentă și poate decide singură cu cine se luptă, pentru cine se luptă și pentru cât timp se luptă. Întrebarea realizatorului emisiunii pe această teme a subliniat ”tenta arogantă a Ucrainei de a certa niște țări pe banii cărora se luptă ucrainenii pentru independență și neatârnare. Adică eu înțeleg să fii ”smardoi” pe banii tăi, dar când te bați pe banii americanilor, pe banii francezilor... Până și pe Joe Biden l-a scos din minți Volodymyr Zelensky și i-a zis să lase ciocul mai jos că se bate pe niște bani americani”, a fost intervenția de debut a realizatorului emisiunii, Victor Ciutacu. Vezi articolul aici!

Citește și: Joe Biden s-ar fi răstit la Volodimir Zelenski în timpul unei convorbiri telefonice. Ce l-ar fi enervat pe președintele SUA

În acest context, analistul politic Bogdan Chirieac a subliniat că linia directoare este cea dată de către președintele american Joe Biden: ”Nimic despre Ucraina, fără Ucraina”. În același timp, analistul de politică externă evidențiază că ”eu cred că tot timpul trebuie vorbit și despre pace”. ”Nu ne așteptăm și nu și-a propus nimeni ca armata ucraineană să ajungă până la Moscova și Kremlinul să semneze o capitulare necondiționată. În consecință, nu se va întâmpla asta. Zelenzky vrea să își elibereze țara, inclusiv Crimeea. Din martie, de când erau gata să capituleze, până s-a rupt acel tratat de capitulare, se pare și la îndemnul SUA, și foarte bine a făcut SUA că nu i-au lăsat să capituleze, prețul cu sânge îl plătesc ei, ucrainenii”. 

În același timp, Bogdan Chirieac a apreciat că președintele Ucrainei nu adoptă poziția de ghiocel: ”Mereu am spus că România negociază în genunchi, haideți să îl apreciem pe Zelensky, care, deși primește sprijinul acesta fără de care nu ar fi putut să îi alunge pe ruși înapoi peste granița Ucrainei, are totuși verticalitatea să sublinieze tributul de sânge plătit de țara sa și nu se lasă îndoit de faptul că primesc resurse ca să lupte și pentru acest lucru stăm în genunchi”. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel