Zelenski a sosit la Berlin pentru discuții cu Olaf Scholz privind viitorul Ucrainei
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a sosit luni seară la Berlin, unde se va întâlni cu cancelarul Germaniei Olaf Scholz şi va participa la o conferinţă cu privire la reconstrucţia ţării sale, a transmis el pe X, transmite AFP.

'Cancelarul Scholz şi cu mine vom discuta despre continuarea ajutorului pentru apărare, extinderea sistemului de apărare aeriană al Ucrainei şi producţia comună de arme', a scris Volodimir Zelenski pe reţeaua socială X.

Germania a autorizat recent Ucraina să utilizeze armele germane pentru a lovi ţinte în Rusia, ceea ce până acum a ezitat să facă, la fel ca alte ţări din Occident, de teama unei escaladări.

După invazia Rusiei din februarie 2022, Germania şi-a abandonat poziţia tradiţional pacifistă pentru a deveni al doilea furnizor de ajutoare militare Ucrainei în termeni absoluţi, după Statele Unite ale Americii.

Mai mult, Zelenski urmează să participe marţi şi miercuri, la Berlin, la o Conferinţă pentru reconstrucţia Ucrainei, care reuneşte reprezentanţi ai guvernelor şi ai sectorului privat, printre care zece prim-miniştri.

'Soluţiile urgente pentru sectorul energetic al Ucrainei vor fi prima noastră prioritate', a afirmat preşedintele ucrainean. 'De asemenea, mă voi întâlni preşedintele federal Frank-Walter Steinmeier şi cu preşedinta Bundestagului Bärbel Bas şi voi vizita o bază militară unde se antrenează soldaţii noştri', a adăugat el.

Preşedintele Zelenski urmează să meargă sâmbătă şi duminică în Elveţia pentru a participa la o 'Conferinţă la nivel înalt privind pacea în Ucraina', care reuneşte peste 90 de ţări şi organizaţii, dar nu şi Rusia sau China. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel